Annons
Annons
Annons Annons
bild

Resistent malaria sprider sig i Sydostasien

Nyheter 23 JUL 2019 Enligt en ny studie sprider sig resistenta malariaparasiter snabbt i länder i Sydostasien. Det rapporterar Vetenskapsradion.

bild

AT-läkare larmar om NU-sjukvårdens psykiatri

Nyheter 22 JUL 2019 AT-läkare larmar nu om att den pressade situationen för psykiatrin inom NU-sjukvården medför negativa konsekvenser för både vården och för läkarnas utbildning. Det rapporterar P4 Väst. (1 kommentar)

Annons Annons
bild

Läkare utan gränser återupptar insatser i Medelhavet

Nyheter 22 JUL 2019 Läkare utan gränser återupptar sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Organisationen riktar samtidigt kritik mot att EU driver en politik som bidragit till att människor drunknat på väg över havet. (1 kommentar)

bild

Nya fynd talar för att SOD1-förlust kan bidra till ALS-symtom

Nyheter 22 JUL 2019 Forskare vid Umeå universitet har analyserat blod- och hudprov från ett tyskt spädbarn med ALS-liknande symtom. De anser att fynden – som nu publiceras i New England Journal of Medicine – manar till försiktighet vid utvecklingen av genterapier mot ALS.

Annons Annons
bild

Regeringen går inte vidare med kritiserat förslag om obeprövade metoder

Nyheter 19 JUL 2019 Regeringen går inte vidare med förslaget att klassa obeprövade metoder i sjukvården som forskning. Det framgår av en lagrådsremiss. Forskningsministern öppnar dock för fortsatta diskussioner kring gränsområdet mellan klinisk forskning och sjukvård.

bild

DO utreder repressalier mot judisk läkare på Karolinska

Nyheter 19 JUL 2019 Diskrimineringsombudsmannen (DO) inleder ännu en tillsyn gällande antisemitiska trakasserier på Karolinska universitetssjukhuset. Nu ska DO granska om en judisk läkare utsatts för repressalier.

Region Jönköping varnar för operationsteknik

bild

Nyheter 19 JUL 2019 Efter ett fall i Region Jönköping, där en patient drabbats av en aortaskada under en operation, vill Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) uppmärksamma vårdgivare på riskerna regionen sett vid användande av en så kallad Veress-nål och laparaskopisk kirurgi.  (14 kommentarer)

»För att berättelsen ska ha något verkligt att säga … kan vi behöva låna tekniker från litteraturen.«

bild

Krönika 19 JUL 2019 Människor behöver berättelser för att förstå världen bättre. Samtidigt ska människor som vänder sig till sjukvården kunna lita på att känsliga uppgifter inte läcker ut. Evelina Rosenqvists krönika diskuterar patientsekretess i anknytning till läkares litterära ambitioner.

Lena Carlsson blir ordinarie sjukhusdirektör i Västernorrland

bild

Nyheter 19 JUL 2019 Läkaren Lena Carlsson blir ny sjukhusdirektör i Region Västernorrland. Sedan i höstas har hon varit tillförordnad sjukhusdirektör och förvaltningschef för specialistvården.

bild

Nytt kompetenscentrum för experiment med större djur på gång

Nyheter 18 JUL 2019 Ett nytt centrum för kliniska och experimentella studier i så kallade stordjursmodeller planeras nu i Sverige. Enligt en ansökan till Vetenskapsrådet om medel räknar man med användare från alla medicinska centrum i landet – men också från läkemedelsföretag. (1 kommentar)

bild

Ebolautbrott bedöms som internationellt nödläge

Nyheter 18 JUL 2019 Ebolautbrottet i östra Kongo har pågått i snart ett år. Nu har Världshälsoorganisationen (WHO) beslutat att klassa utbrottet som ett internationellt nödläge.

Fler ska få magnetstimulering av hjärnan vid depression

bild

Nyheter 18 JUL 2019 Transkraniell magnetstimulering av hjärnan vid depression är nu på väg att införas på fler håll i landet, rapporterar Sveriges Radio. (1 kommentar)

Yrkesföreningar startar chefskurs i tre steg

bild

Nyheter 18 JUL 2019 För att fler läkare ska kliva fram och bli chefer i sjukvården startar yrkesföreningar inom Läkarförbundet en ny chefs- och ledarskapsutbildning i tre steg. Tanken är att de som går verksamhetschefskursen ska utses som mentorer till dem som går steg ett och två, säger Tina Crafoord, ordförande i Chefsföreningen. (5 kommentarer)

bild

Stor oro för neddragning av vårdplatser i Skaraborg

Nyheter 17 JUL 2019 Oron är stor inför det omfattande sparpaket som Skaraborgs sjukhus står inför. Det kan innebära att var femte vårdplats försvinner. Flera läkare varnar för att välfungerande kliniker riskerar att slås sönder och att läkare kommer att säga upp sig.

bild

Vården anmälde inte allvarliga förlossningsskador

Nyheter 17 JUL 2019 10 av 15 granskade förlossningsverksamheter anmälde vid något eller några tillfällen inte allvarliga vårdskador till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) förra året.

»Samarbetet mellan vård och forskning måste bli bättre«

Nyheter 17 JUL 2019 Tydligare koppling mellan vård och forskning krävs för att ge patienter snabbare tillgång till ny behandling. Det skriver företrädare för flera stora forskningsfinansiärer på Dagens Nyheters debattsida. ()

Skyltmiss på Akademiska kostade 200 000 kronor

Nyheter 17 JUL 2019 Region Uppsala godkände en beställning av ny skyltning vid hissarna i Akademiska sjukhusets nybyggda 100-hus till en kostnad på över 200 000 kronor. Detta trots att skyltning redan var uppsatt. Det rapporterar P4 Uppland. (3 kommentarer)

Många står i kö för hiv-profylax

Nyheter 16 JUL 2019 Intresset för hiv-behandling i förebyggande syfte är större än väntat, enligt läkare på Södersjukhuset i Stockholm.  ()

Annons Annons

Kvinnoklinik sållar bort abortmotståndare vid anställning

Nyheter 16 JUL 2019 Nya medarbetare på kvinnokliniken i Karlskrona får numera ange om de vill medverka vid aborter i sitt anställningskontrakt. På så sätt sållas abortmotståndare bort redan från början. ()

Ny studie: anorexi är inte bara en psykiatrisk sjukdom

Nyheter 16 JUL 2019 En stor internationell studie stärker bilden av att anorexi verkar vara en både metabol och psykiatrisk sjukdom. Bakom fynden står bland annat forskare vid Karolinska institutet. ()

Ivo-kritik för otillräcklig tillsyn av patient med hög suicidrisk

Patientsäkerhet 16 JUL 2019 Patient med självmordstankar lämnades ensam med tillsyn var 15:e minut. Kort därefter suiciderade patienten. ()

Tio sjukdomar får standardiserade vårdförlopp nästa år

Nyheter 15 JUL 2019 Hjärtsvikt, reumatoid artrit och stroke hör till sammanlagt tio sjukdomsområden som får standardiserade vårdförlopp nästa år. Och fler är på gång.                                    ()

Annons Annons

JO: Psykakuten i Göteborg är för liten

Nyheter 15 JUL 2019 Psykakuten vid Östra sjukhuset i Göteborg är underdimensionerad – det konstaterar Justitieombudsmannen efter en inspektion. Regionen uppmanas nu att se till att det finns tillräckligt med personal för att kunna ha koll på patienterna, som ibland kan uppgå till ett 30-tal samtidigt. ()

Blodtransporter med drönare testas i Göteborg

Nyheter 15 JUL 2019 Västra Götalandsregionen och ett företag genomför testflygningar med en drönare som ska transportera blod mellan Sahlgrenska och Mölndals sjukhus. Det rapporterar Göteborgs-Posten. ()

Ivo-kritik för provtagning utan medgivande

Patientsäkerhet 15 JUL 2019 Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en region för att blodprover togs under ett ingrepp utan att patienten gett sitt medgivande eller informerats. Patienten var sövd.  (5 kommentarer)

Nya Karolinska skickar smutsiga operationsinstrument till Gävle

Nyheter 12 JUL 2019 Sterilcentralen vid Nya Karolinska Solna skickar sedan i juni operationsinstrument från Astrid Lindgrens barnsjukhus till Gävle sjukhus för rengöring. Det rapporterar Gefle Dagblad. ()

Stor läkemedelsbrist i Europa

Nyheter 12 JUL 2019 Det råder brist på läkemedel på flera håll i Europa. För att få bukt med problemet föreslår Nederländerna och Frankrike en offentligt ägd europeisk läkemedelstillverkare. Det rapporterar Svenska Dagbladet. ()

Brist på vårdplatser runt om i landet

Nyheter 12 JUL 2019 Från flera håll i landet kommer uppgifter om att vårdplatsläget är tufft nu i sommar. Men att patienter skulle behöva ta med sig matsäck för ett dygn till akuten på Sunderby sjukhus, som rapporterats i medier, stämmer inte enligt ansvariga för akuten. ()

Patientnämnd: Vårdgivare har dålig kunskap om klagomålssystemet

Nyheter 12 JUL 2019 Vårdgivare verkar inte känna till hur det nya klagomålssystemet fungerar. Det konstaterar Patientnämnden i Region Stockholm i en skarp skrivelse till Socialstyrelsen. ()

Karolinska inför ny metod för att screena patienter på intensiven

Nyheter 12 JUL 2019 Läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har utvecklat ett screeninginstrument som ska göra det lättare att fånga upp patienter som mår psykiskt dåligt efter att ha vårdats på intensivvårdsavdelning. Efter sommaren införs det i kliniken. ()

Nu blir det lättare att förskriva licensläkemedel med litium

Nyheter 11 JUL 2019 På grund av bristen på litiumläkemedlet Lithionit har Läkemedelsverket beslutat att tillfälligt släppa på kraven för att lämna ut licensläkemedel med litium. Det innebär att förskrivare inte behöver ansöka om licens för enskilda patienter. ()

»Låt läkaren få makten över sjukskrivningen«

Nyheter 11 JUL 2019 Försäkringskassans system för bedömning av läkarintyg i sjukskrivningsprocessen är dysfunktionellt och rättsosäkert. Det skriver sex allmänläkare på SvD Debatt. (3 kommentarer)

Risk för brist på blod

Nyheter 11 JUL 2019 Läget är ansträngt på landets blodcentraler, och framför allt är det storstadsområdena som behöver mer färskt blod. Det rapporterar TT. ()

Ytterligare svar till DN:s Barbro Hedvall

Nyheter 11 JUL 2019 »Det är mig Barbro Hedvall skriver om i sin ledare«, skriver underläkaren Fanny Nilsson i DN i dag. (1 kommentar)

Läkarutbildningen lockar något fler

Nyheter 11 JUL 2019 Det är både fler förstahandssökande och fler som blivit antagna till landets läkarutbildningar jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR). ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.