Annons
Annons
Annons Annons

Sjukvården som handelsvara eller samhällets ansvar

bild

Recension 24 MAJ 2018 Den femte och senaste utgåvan i bokserien »Global health watch« tar tempen på hälso- och sjukvårdens globala nuläge. Anders Jeppsson, läkare och antropolog i Lund, har läst en rapport som ser en ökande distansering i världen från målet om hälsa för alla.

Läkare: Backa bandet för Karolinskas intensivakut

bild

Nyheter 23 MAJ 2018 Den nya intensivakuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna måste få ett bredare uppdrag och ta emot fler patienter. Det menar Socialdemokraterna i Stockholm, och får medhåll från facket.

Annons Annons

Läkarföreningens ordförande hoppas på ökat engagemang i Medelpad

bild

Nyheter 23 MAJ 2018 »Det finns faktiskt två läkarföreningar i Västernorrland och det finns en anledning till det – och det syns här«, säger Jonas Wallvik, ordförande i Medelpads läkarförening.

bild

Uppsagd chef skapar konflikt mellan Västernorrlands läkarföreningar

Nyheter 23 MAJ 2018 Krisen för kirurgin i Västernorrland djupnar. I Örnsköldsvik har den sista fast anställda kirurgen sagt upp sig, länsverksamhetschefen har fått sparken och i Sundsvall är kirurgerna oroliga för framtiden. Och en motsättning mellan de två läkarföreningarna i länet har tornat upp sig.

Risk att missa svår nyföddhetsgulsot – mätare förbjuds

Nyheter 23 MAJ 2018 Läkemedelsverket förbjuder en viss typ av bilirubinmätare eftersom det finns en oacceptabel risk att missa svår nyföddhetsgulsot när den används, enligt myndigheten. Vid åtminstone tre fall i Europa – varav ett i Sverige – har sådana missförstånd lett till fördröjd behandling och hjärnskador hos nyfödda barn.

Annons Annons
bild

»Jag känner ett stort ansvar«

Nyheter 23 MAJ 2018 Det är ingen liten uppgift att mejsla fram förslagen som ska ställa om den svenska hälso- och sjukvården i grunden. Men enligt regeringens utredare Anna Nergårdh är samsynen så stor att förändringen, där primärvården ska bli den verkliga basen, faktiskt är möjlig att göra. 1 juni lämnar hon nästa delbetänkande.

Poetisk inblick i en svunnen medicinsk epok

bild

Kultur 23 MAJ 2018 Konstnären och poeten Harriet Löwenhjelm (1887–1918) dog i sviterna efter en tuberkulos som hade kommit att prägla hela hennes vuxna liv. Hon tillbringade det mesta av tiden på sanatorier, och hennes postumt publicerade betraktelser och dikter ger inblick i en svunnen medicinsk epok.

Deckare källa till protester vid läkarlinjen i Örebro

Nyheter 22 MAJ 2018 När en lärare på läkarutbildningen i Örebro refererade till titeln på en Agatha Christie-roman slutade det i stora protester, en ihållande konflikt och missad studietid. (5 kommentarer)

bild

Nytt sjukvårdsparti utmanar i höst

Nyheter 22 MAJ 2018 Ett nytt parti, startat av läkare, blir utmanare i höstens val till Region Jönköpings län. Bland de politiska målen finns att slå vakt om akutsjukhusen och ha ett lokalt ledarskap. (1 kommentar)

Chefläkare avstängd efter polisanmälan

Nyheter 22 MAJ 2018 Chefläkaren vid Södertälje sjukhus har stängts av från sitt arbete på grund av en pågående polisutredning. Enligt Sveriges Radio, som står bakom polisanmälan, ska chefläkaren ha gått till handgripligheter mot en reporter.

Ny strategi för cancervården

bild

Nyheter 21 MAJ 2018 Regeringen presenterar nu en ny nationell linje för hur cancervården ska förbättras fram till år 2025. Fokus ligger bland annat på bättre rehabilitering för dem som haft cancer.

Tonårsaborterna fortsätter att minska

Nyheter 21 MAJ 2018 Färre tonårsaborter och fler tidiga aborter. Det är trender som fortsätter, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Det har också blivit vanligare med hemaborter.

Karolinska institutets rektor: Anonymitet betyder inte rätt att publicera falska uppgifter

bild

Nyheter 21 MAJ 2018 Det kan finnas skäl för anonymitet i exceptionella fall – men det ger inte rätten att uppge en falsk tillhörighet. Det svarar Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen den indiska tidskrift som publicerat en kommentar av pseudonymen »Lars Andersson«.

IVO-kritik för obehöriga läkare

Patientsäkerhet 21 MAJ 2018 Ett vårdbolag kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att ha låtit så kallade läkarassistenter arbeta självständigt som läkare på en vårdcentral.

Läkemedels miljöeffekter i Fass – tack vare Läkare för miljön

bild

Människor & möten 21 MAJ 2018 Läkare för miljön har nu funnits i 27 år, ändå är föreningen relativt okänd bland läkarkollegerna. Infektionsläkaren Sven Blomqvist, pensionerad, är vald till ordförande för tredje gången i rad. Han berättar om konkreta resultat som har uppnåtts genom åren.    (1 kommentar)

Fikru Maru är inte skrämd

Nyheter 18 MAJ 2018 Fikru Maru kommer att fortsätta arbeta med det hjärtsjukhus han startat i Etiopien. »Ingen kommer att skrämma mig«, berättade han på en presskonferens på fredagen, mindre än tolv timmar efter att han kommit hem. ()

Nästan tomt på Karolinskas intensivakut – läkare sysslolösa

Nyheter 18 MAJ 2018 Samtidigt som flera akutmottagningar i Stockholm går på knäna ekar den nyöppnade intensivakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna nästan tom. Det rapporterar Aftonbladet. (3 kommentarer)

Stiernstedts utredning förlängs

Nyheter 18 MAJ 2018 Utredningstiden för Göran Stiernstedts utredning »Ordning och reda i vården« förlängs med ett halvår. Det beslutade regeringen på torsdagen. (1 kommentar)

Annons Annons

Strandhäll och Saco sätter fokus på ohälsa bland chefer

Nyheter 18 MAJ 2018 Både Saco och Arbetsmiljöverket har varnat för att den pyskiska ohälsan bland chefer i vård och omsorg ökar. Nu vill socialminister Annika Strandhäll (S) och Saco:s ordförande tillsammans lyfta frågan. (2 kommentarer)

Västra Götaland backar om obligatorisk sidotjänstgöring

Nyheter 18 MAJ 2018 Nu backar Västra Götalandsregionen från förslaget om obligatorisk sidotjänstgöring i primärvården för vissa sjukhusbundna ST-tjänster. I stället kommer ett pilotförsök starta där ST-läkarnas deltagande är frivilligt.  (1 kommentar)

Västra Götalandsregionen ökar styrningen av ST-tjänster

Nyheter 18 MAJ 2018 Västra Götalandsregionen ökar den regionala styrningen av ST-tjänster inom sjukhusanknutna specialiteter för att få en bättre balans. Personaldirektören har dessutom fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av en central styrning av alla tjänster. ()

Fikru Maru har återvänt till Sverige

Nyheter 18 MAJ 2018 Efter fem år i etiopiskt fängelse återvände den svenska hjärtläkaren Fikru Maru till Sverige på fredagsmorgonen. »Det känns helt otroligt«, säger han till Expressen. ()

Annons Annons

»Den mest uppenbara stölden är alla resurser som läggs ner på att introducera värdegrunden.«

Krönika 17 MAJ 2018 »Värdegrund« är ett ord som i sjukvårdens universum har blommat ut till ett mångfasetterat begrepp: inspirerande, allestädesnärvarande, energikrävande och -alstrande. Jakob Ratz Endler går till grunden med en tolkning i sin krönika. (12 kommentarer)

Ny kritik mot Ilizarov-läkare

Nyheter 17 MAJ 2018 Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar på nytt kritik mot en läkare vid Skaraborgs sjukhus i Skövde för att ha använt den så kallade Ilizarov-metoden på ett felaktigt sätt.  (1 kommentar)

Landstingsråd vill ta över driften av NKS

Nyheter 17 MAJ 2018 Stockholms läns landsting bör snarast möjligt köpa ut sig ur avtalet med Swedish Hospital Partners (SHP) som ansvarar för drift och underhåll av Nya Karolinska i Solna. Det anser finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M). ()

Förhöjda strålvärden på Nya Karolinska

Nyheter 17 MAJ 2018 Tester av strålbehandlingsutrustning vid Nya Karolinska Solna, NKS, har lett till förhöjda strålvärden i sjukhusets lokaler. Experter kallas nu in för att identifiera och åtgärda bristerna. ()

Ebolafall i miljonstad – rädsla för explosionsartad spridning

Nyheter 17 MAJ 2018 Ebola sprids från landsbygden till en stad i Kongo-Kinshasa. Nu växer oron för att man ska tappa kontrollen över smittan. ()

Alzheimer från vagga till grav – med råge

Recension 17 MAJ 2018 Alois Alzheimer är ju den världsbekante upptäckaren av sjukdomen som bär hans namn. Ändå är det först i år som en fullständig biografi över dr Alzheimers liv och samtid ges ut på svenska. Författaren är Magnus Carlsson, pensionerad internmedicinare och hematolog. Hans nya bok anmäls av geriatrikern och Silvialäkaren Moa Wibom.    ()

Sjukvårdens digitala system håller inte måttet

Nyheter 17 MAJ 2018 Vårdinformationssystemen är för tidskrävande för personalen och för begränsade för patienterna. Det visar en ny avhandling. (3 kommentarer)

Läkare misstänkt för sexualbrott omhäktad på nytt

Nyheter 16 MAJ 2018 Utredningen kring den läkare som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för bland annat sexuella övergrepp mot barn och barnpornografibrott växer. Nu misstänks läkaren för närmare 100 sexualbrott och på onsdagen förlängdes åtalstiden i ärendet. ()

Trots kritiken: Fortsatt stöd för lag om högspecialiserad vård

Nyheter 16 MAJ 2018 Arbetet med att centralisera den högspecialiserade sjukvården har hamnat i centrum för en hätsk debatt efter Sveriges Televisions dokumentärserie »Den stora sjukhusstriden«. Kritiker kräver nu att arbetet stoppas – men den nya lagen, som träder i kraft 1 juli, har fortfarande brett stöd i riksdagen. (2 kommentarer)

Bromsa centraliseringen av högspecialiserad vård

Nyheter 16 MAJ 2018 Akutsjukvården måste utredas innan den högspecialiserade vården centraliseras ytterligare, enligt företrädare för Svensk kirurgisk förening. »Det finns en risk att man i stället för att spara liv riskerar liv«, säger styrelseledamoten Peter Elbe. ()

Ny tjänst ska underlätta biverkningsrapportering

Nyheter 16 MAJ 2018 Nu går det att rapportera biverkningar direkt från journalsystemet – i alla fall i Region Uppsala. Där startar ett pilotprojekt i veckan. ()

KI skärper tonen mot misstänkt »falsk« forskare

Nyheter 15 MAJ 2018 I ett nytt brev till personen bakom pseudonymen »Lars Andersson« kräver nu Karolinska institutet, KI, att hen öppet redovisar sin eventuella anknytning till lärosätet vid tidpunkten för publicering. Nu tar också ytterligare en av de tidskrifter som publicerat kommentarer från »Lars Andersson« bort kopplingen till KI.  ()

SKL varnar för förvärrad brist på arbetskraft

Nyheter 15 MAJ 2018 Bristen på arbetskraft i kommuner och landsting djupnar – antalet sysselsatta måste öka med 124 000 personer fram till 2025. Det skriver Sveriges Kommuner och landsting, SKL, i sin ekonomirapport. ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Podd: AT-läkarna


»På ett lättsamt sätt diskuterar vi konkret handläggning, jobbångest och läkaryrket med olika specialister.«