Annons Annons

Vårdbemanningsföretag ser ljust på framtiden

bild

Nyheter 25 SEP 2017 Trots förslag om vinstbegräsningar i välfärden och en landstingsgemensam överenskommelse om att bli oberoende av hyrpersonal fortsätter bemanningsföretagen inom hälso- och sjukvården att växa.

Sjukvården behöver jobba hårdare för att nå diabetesmål

Nyheter 25 SEP 2017 Diabetesvården har fortfarande en bra bit till de nationella målnivåer som Socialstyrelsen satt upp. Det visar en första utvärdering av efterlevnaden i landet.

Annons

Rekordflöde i vårdkedjan – 132 patienter på en förmiddag

bild

Kultur 25 SEP 2017 Barbro Tilosius arbetade som sjuksköterska på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg åren 1954-1986. För sin unge släkting Alexander Tilosius, vikarierande underläkare i början av karriären, berättade hon om en typisk arbetsdag i 1950-talets sjukvård.

Ingen vaccination mot hepatit B

Nyheter 22 SEP 2017 Regeringen säger nej till vaccination mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet. Nu är det viktigt att beslutet inte feltolkas, menar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

bild

»Fler får LARO efter vårdval – men dödligheten har inte minskat«

Nyheter 22 SEP 2017 Ökad tillgänglighet och fler patienter i behandling sedan Region Skåne införde vårdval för läkemedelsassisterad rehabilitering av opioidberoende. Men inte minskad dödlighet. Det visar en utvärdering från Malmö högskola.

Annons Annons

IT-problem i Region Örebro

Nyheter 22 SEP 2017 Efter en uppdatering av vårdsystem under natten drabbades både vårdcentraler och sjukhus i Region Örebro län under fredagsförmiddagen av ett IT-haveri. Problemen, som medfört längre väntetider för patienter under dagen, är nu avhjälpta. Det meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Våldet att födas

bild

Kultur 22 SEP 2017 Den franske obstetrikern Frédérick Leboyer hävdade att det våld som fostret utsätts för under den normala födelsen är traumatiserande och orsaken till en rad psykiska problem senare i livet. Budskapet fick många motståndare under resten av Leboyers liv.

»Svårt skadade i strid är den största medicinska utmaningen«

bild

Människor & möten 22 SEP 2017 Ortopedspecialisten Lars Wramdemark har tjänstgjort vid den rörliga kirurgiska enheten under den svenska FN-insatsen i Mali. Han ingick i ett team av sjukvårdspersonal som följde med soldaterna ut i öknen på längre spaningsuppdrag.

Ny rapport: »USA fördröjer FN:s arbete för billigare läkemedel«

Nyheter 22 SEP 2017 USA och flera andra länder bromsar FN:s arbete för lägre priser på livräddande läkemedel – det hävdar företrädare för den globala hjälporganisationen Oxfam. (1 kommentar)

»Informerar patienten om fyndet på akuten, men oklart hur mycket av informationen han tar till sig.«

bild

Krönika 21 SEP 2017 Att åtgärda en potentiellt trasig cykel är långtifrån lika avgörande som att behandla en potentiellt sjuk patient. Men i båda fallen kan man välja antingen att följa expertens råd eller att följa den egna magkänslan och låta allt bli som det blir. Evelina Rosenqvist, ST-läkare internmedicin, illustrerar dilemmat i sin krönika.

Utredare ska se över begreppen öppen och sluten vård

bild

Nyheter 21 SEP 2017 Den pågående utredningen om att ställa om och modernisera den svenska sjukvården med fokus på primärvården utvidgas och ska bland annat analysera begreppen öppen och sluten vård. Det meddelade regeringen på tisdagen. (2 kommentarer)

Läkarförbundet: Först en attraktiv primärvård – sedan utökat ansvar

Nyheter 21 SEP 2017 För att framtidsplanen för svensk hälso- och sjukvård ska lyckas måste man först få läkare att söka sig till och stanna kvar i primärvården. Den slutsatsen återkommer Läkarförbundet till gång på gång i sitt remissvar till Anna Nergårdhs delbetänkande »God och nära vård«.

Watson långt från att revolutionera cancervården

Nyheter 21 SEP 2017 IBM:s hajpade superdator Watson är fortfarande inte i närheten av att revolutionera cancervården enligt en ny granskning. Nu varnar en svensk AI-forskare landsting och regioner för att köpa in ny teknik innan nyttan visats i stora kliniska studier.

Journalsystem tappade information om läkemedel

Nyheter 20 SEP 2017 Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm anmäler att ett problem i journalsystemet Cosmic gör att information om läkemedel försvinner. Det kan få allvarliga följder för patientsäkerheten, menar sjukhuset.

SLL lägger fram åtgärder för höga NKS-kostnader

Nyheter 20 SEP 2017 För att komma till rätta med de höga kostnaderna för anpassningar och tilläggsbeställningar på Nya Karolinska Solna presenterar nu finanslandstingsrådet i Stockholm ett antal åtgärder – och öppnar för att omförhandla hela OPS-avtalet. (1 kommentar)

Bra satsningar – men ännu mer behövs

Nyheter 20 SEP 2017 På onsdagen presenterar regeringen höstens budgetproposition. Läkartidningen går igenom de viktigaste punkterna för hälso- och sjukvården – där Sveriges läkarförbund särskilt välkomnar satsningarna inom psykiatri. ()

Mindre stress och mera vård till lägre pris

Nyheter 20 SEP 2017 Mer vård till samma pris och nöjdare personal och patienter. Det var uppdraget som gavs till projektet »Framtidens vårdavdelning« på Östra sjukhuset i Göteborg för tre år sedan. Läkartidningen besökte avdelning 349 för att ta reda på hur det har gått.  (1 kommentar)

Annons Annons

Facket tveksamt till apotekarens ansvar

Nyheter 20 SEP 2017 Sjukhusläkarna Göteborg är sammantaget positiva till en hel del av arbetssättet som används på Framtidens vårdavdelning. Dock ifrågasätts apotekarens roll. ()

»Byggandet av NKS har inte följt beprövad erfarenhet«

Nyheter 19 SEP 2017 Hela bygget av Nya Karolinska Solna skedde i bakvänd ordning, anser organisationsforskaren Jan Öhrming. »Man har lite grann glömt bort att det är människor och inte glas och betong som gör vården«, säger han. (1 kommentar)

Skåne får nytt enhetligt vårdinformationssystem

Nyheter 19 SEP 2017 Skåne ser ut att bli först i Sverige med ett enhetligt vårdinformationssytem för både primärvård och sjukhusvård. Regionen har skrivit på ett avtal med amerikanska Cerner värt dryga miljarden kronor. (10 kommentarer)

Sjukhuschefer återinförs i Skåne

Nyheter 19 SEP 2017 I samband med en organisationsförändring 2013 avskaffades sjukhuscheferna vid Region Skånes sjukhus. Nu anser det rödgröna styret i regionen att det är dags att återinföra sjukhuscheferna igen. ()

Annons Annons

Positiv vårdskadetrend bruten

Nyheter 19 SEP 2017 Det totala antalet vårdskador i Sverige har minskat sedan 2013 – men sommaren 2015 bröts trenden. Därefter har minskningen inte fortsatt. Samtidigt har utlokaliseringarna ökat.  (1 kommentar)

Regeringen miljardsatsar på sjukvården i höstbudgeten

Nyheter 19 SEP 2017 En miljard till förlossningsvården varje år från 2018 till 2022. Det, samt två miljarder till bättre arbetsvillkor för hälso- och sjukvårdens anställda, är några av nyheterna i höstbudgeten som regeringen och Vänsterpartiet presenterar i morgon. ()

Segern över polio – en triumf för vetenskapen

Kultur 19 SEP 2017 Polions smittämne har följt människan ända sedan stenåldern, men inte förrän på 1900-talet blev polioepidemier ett samhällsproblem i industriländerna. Seniorprofessorn Erling Norrby berättar framgångssagan om vetenskapens seger över infektionssjukdomen.  ()

Skånsk vård går back mer än förväntat

Nyheter 18 SEP 2017 Sommaren kostade mer än man trott. Universitetssjukvården i Skåne går mot ett betydligt större budgetunderskott än beräknat. Socialdemokraterna vill se en skattehöjning, en åsikt som delas av läkarföreningen. (2 kommentarer)

Fortfarande många frågetecken om livmoderstransplantationer

Nyheter 18 SEP 2017 Under sommaren föddes ytterligare två barn efter livmoderstransplantationer i Sverige, vilket innebär att åtta barn hittills blivit till tack vare forskning vid Sahlgrenska akademin. Men flera etiska frågetecken kvarstår. På måndagen inleds en kongress i Göteborg. ()

Höga priser för ändringar och tillägg på NKS

Nyheter 18 SEP 2017 1,2 miljoner kronor för att byta en dörr och nära 100 000 kronor för att sätta upp ett hyllplan. Det är två exempel på vad ändringar och tillägg vid Nya Karolinska Solna kostar. (4 kommentarer)

»Starkare lokalt ledarskap krävs för att rädda akutkirurgin«

Nyheter 15 SEP 2017 Det går att rädda akutkirurgin i Örnsköldsvik, vilken hotas av läkarbrist och ytterst kan behöva stängas. Men det kräver ett ledarskap som inte finns i dag, säger Ångermanlands läkarförening till Läkartidningen. ()

Ryska myndigheter begär ut information om Macchiarini

Nyheter 15 SEP 2017 Rysslands hälsovårdsministerium ber Sveriges regering om hjälp med att få ut uppgifter om kirurgen Paolo Macchiarini. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren. ()

DLF och SFAM vill se ökade resurser till primärvården

Nyheter 15 SEP 2017 För att primärvården ska bli basen i sjukvården måste det till mer resurser och fler distriktsläkare. Det anser företrädare för Svenska distriktsläkarföreningen och Svensk förening för allmänmedicin i en gemensam debattartikel. (2 kommentarer)

Forskare: Erbjud alla gravida med typ 1-diabetes kontinuerlig glukosmätning

Nyheter 15 SEP 2017 Gravida kvinnor med typ 1-diabetes födde mindre ofta stora barn om de använde en kontinuerlig glukosmätare med larm, jämfört med om de bara testade med blodsockerstickor, visar en ny studie i Lancet. Nu höjs röster för att erbjuda tekniken till alla gravida med sjukdomen. ()

»Läkarutbildningen gjorde genusfrågan viktig för mig«

Människor & möten 15 SEP 2017 När Katarina Hamberg, professor i allmänmedicin och folkhälsa i Umeå, gick läkarutbildningen på 1970-talet såg hon att alla läkare som syntes var män, det fanns bara manliga förebilder. Genusfrågan blev en viktig rättvisefråga för henne, och hon beslöt sig för att börja forska och arbeta för att vända en trend. (1 kommentar)

Nya rutiner ska öka antalet uppdrag för jourläkarbilar

Nyheter 14 SEP 2017 Med SOS Alarm som spindeln i nätet hoppas Stockholms läns landsting få antalet hembesök från jourläkarbilar att vända uppåt. ()

»…vetenskap och beprövad erfarenhet å ena sidan, och det marknadstänk som finns ... å den andra.«

Krönika 14 SEP 2017 Patienten ville ha mer antibiotika. Läkaren ville skriva recept till röntgen. Patienten sa sig förstå men tillade: »Du får gärna skicka remissen, men det finns ju andra också att vända sig till.« Andreas Lundgren berättar i sin krönika om en handelsresandes eventuella födelse. (7 kommentarer)

Studie: Nygammal design och robotstädning ska hindra smitta

Nyheter 14 SEP 2017 Med resistenta bakterier som ett reellt hot borde svenska sjukhus designas för en tid utan verksam antibiotika. Det kan göras med både nya robotar och inspiration från hundra år gamla sjukhus, hävdar författaren till en ny avhandling. (2 kommentarer)

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.