Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»Det finns osignerade provsvar – är du säker på att du vill skicka hem patienten?«

Krönika 19 JAN 2018 Det är mänskligt att begå misstag – och mänskligt att vilja berätta om det i vänners och kollegers sällskap. Och ännu mänskligare kan det bli om man låter maskiner ingripa mot den mänskliga faktorn hos dem som har ansvar för andras liv och hälsa. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika. (2 kommentarer)

Returen från Cancerland

Kultur 16 JAN 2018 Patografier – den litterära genren av självbiografiska eller biografiska berättelser om sjukdomsupplevelser – skulle kunna bidra med värdefull information i utvecklingen av den långsiktiga cancerrehabiliteringen, skriver Åsa M Wallin, ST-läkare och doktorand i medicinsk humaniora. ()

»Vi vinner inte ensamma över kraven, lika lite som vi kan vinna över havet.«

Krönika 15 JAN 2018 Stress beror på organisatoriska brister, inte individuella brister. Det fick man lära sig på Handelshögskolan, enligt Läkartidningens krönikör. På läkarutbildningen fick man lära sig att även om det inte fanns tid till ens det viktigaste så skulle man ändå alltid ta sig den tiden. (2 kommentarer)

Fältskärer och kirurger i historiens ljus

Recension 15 JAN 2018 En bok om det kirurgiska hantverkets historia berättar om barberare, fältskärer och kirurger från de första högkulturernas tid och fram till våra dagar. Berndt Ehinger, seniorprofessor vid medicinska fakulteten i Lund, anmäler en intressant läsning. ()

»Men du får inte titta i hans journal …«

Kultur 08 JAN 2018 Pappan, cancerpatienten, är inlagd på en vårdavdelning. Sonen, specialistläkare, läser hans journal i datorn. Empatin och viljan att vara till hjälp från en anhörig kulminerar i hot om polisanmälan. (36 kommentarer)

»Jag har hållit ett stort antal ledsna människors händer.«

Krönika 05 JAN 2018 Transportsträckorna till och från jobbet avverkas i sällskap med alla människor man bär med sig i huvudet. Alla patienter man har mött som doktor, alla berättelser man lyssnat på, öden man bevittnat. Ibland känns det till brädden fyllt – som att man inte får plats med mer, skriver Nina Cavalli-Björkman i sin krönika. (6 kommentarer)

Aspekter på överlevnad

Recension 04 JAN 2018 Socialantropologen och docenten Lisbeth Sachs diskuterar olika aspekter på överlevnad, med flera tankeväckande avsnitt för den av medicinsk socialantropologi specialintresserade läsaren. Walter Osika, docent, Karolinska institutet, anmäler. ()

Uppriktig neurokirurg berättar öppenhjärtigt

Recension 29 DEC 2017 Den brittiska neurokirurgen Henry Marsh, numera pensionär, berättar öppenhjärtigt och uppriktigt om vitt skilda ämnen i sina memoarer. Han förtiger varken sin ateism eller sitt stöd till dödshjälp – och inte heller den lilla självmordsväska som han alltid bär med sig. Patrich Belfrage, pensionerad gynekolog, anmäler en välmatad och välberättad historia. ()

Bok om ben ger kött på benen

Recension 27 DEC 2017 En imponerande översikt som ger en samlad bild av vad vi känner till om ben, den mångmiljonåriga konstruktion som får människor och djur att bära upp kroppen. Läkartidningens anmälare berättar om en läsupplevelse. (1 kommentar)

Att möta sig själv som både läkare och patient

Recension 22 DEC 2017 Psykiatrikern och författaren Åsa Nilsonne berättar i sin »professionella självbiografi« om en lång rad roller som hon har spelat under ett långt yrkesliv i psykiatrins tjänst. Det är generöst berättat och mycket lärorikt tack vare det »inifrånperspektiv« som författaren bjuder läsaren på, tycker Läkartidningens anmälare, psykiatrikern Jill Taube.  ()

Starkare av dunderhonung?

Kultur 19 DEC 2017 I en enkelblindad crossover-studie på barnkliniken i Örebro sågs ingen statistiskt signifikant effekt på personalens styrka efter intag av dunderhonung. Vårdpersonalen som ätit dunderhonung visade samtidigt ändå prov på stor styrka. (6 kommentarer)

»Vi går till jobbet … tar beslut, svåra som lätta, utreder, diagnostiserar, lyckas och misslyckas.«

Krönika 18 DEC 2017 Under utbildningen till specialist i akutsjukvård fattar man såväl lyckade som misslyckade beslut om vartannat. Viktigast att fortsätta fatta besluten är just när man känner att man borde ge upp att göra det, enligt ST-läkaren Magdalena Forsbergs krönika. (2 kommentarer)

»Vet du om invandrare har svårt för fyrverkerier och smällare med tanke på krigserfarenheter?«

Krönika 04 DEC 2017 Uppdraget efter pensioneringen gäller att träffa allmänläkare på möten, berätta om tortyrskador och visa bilder med utgångspunkt från olika patientärenden. Kristian Svenberg, läkare vid Flyktingmedicinsk mottagning i Göteborg, berättar om ett tungt ämne som lyser med sin frånvaro i svensk läkarutbildning. (1 kommentar)

Från Ronneby till Mars

Kultur 01 DEC 2017 Upptäckterna av molekylära mekanismer som styr dygnsrytmen belönades med 2017 års Nobelpris i medicin eller fysiologi. Forskningen har en förhistoria med svensk anknytning som sträcker sig 80 år tillbaka i tiden. Det första internationella mötet om biologiska rytmer hölls nämligen lördagen den 14 augusti 1937 på Ronneby brunn i Blekinge. (1 kommentar)

Franckenius – alkemisten som lärde ut läkekonst

Kultur 28 NOV 2017 Uppsalaprofessorn Johannes Franckenius var botanist, alkemist – och lärare för läkarstudenter i medicinsk kemi för 400 år sedan. Alkemin blev ett verksamt medel, med guldmakeri och de vises sten, »Lapidus philosophicum«, som centrala begrepp i hans undervisning om hemligheternas hemlighet. ()

»En timmes flygresa bort finns alla moderna behandlingsmöjligheter, men de kunde lika gärna ha varit på en annan planet.«

Krönika 24 NOV 2017 En klen tröst i hopplösheten var att den terminalt sjuke patienten inte skulle ha överlevt ens i det tekniskt mest avancerade land. Men nu fördes brytpunktssamtalet i Dili på Östtimor och man ville kanske inbilla sig att alla moderna behandlingsmöjligheter bara en timmes flygresa bort skulle ha gjort någon skillnad. ()

Hans Rosling skrev sin självbiografi i kapp med tiden

Kultur 20 NOV 2017 Läkaren, forskaren och folkbildaren Hans Rosling gick bort den 7 februari i år. Under sin sista tid i livet skrev han tillsammans med journalisten Fanny Härgestam sina memoarer, en berättelse om hur han kom att förstå världen och samtiden. Läkartidningen publicerar några korta utdrag ur boken. ()

»... som Fångarna på fortet-celler med uppgifter att klara under tidspress.«

Krönika 17 NOV 2017 Något är skevt i systemet när man så ofta måste kliva utanför sitt inlärda fundament och därför önska att man från början blivit lärd att arbeta avskalat med en gnutta ofarligt slarv och utan för mycket tidskrävande empati, funderar allmänläkaren och vårdcentralsdoktorn Sara Åkerberg i sin krönika. (5 kommentarer)

Magasinet nästa för rotundans moulager

Kultur 15 NOV 2017 Moulagerna lämnar rotundan på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Den senare ska rivas, de förra magasineras på obestämd tid. Läkartidningen visar bilder på några moulager och förklarar vad de är. ()

»Vad jag lärt mig av att arbeta inom palliativ vård«

Kultur 14 NOV 2017 Det finns ingen optimal modell för hålla det där omöjliga samtalet, med anhöriga på besök hos någon som vårdas palliativt. Som ung underläkare lyssnar man och lär sig efter hand – och varje dag på jobbet är en vidareutbildning i sig. (4 kommentarer)

Om stetoskop och händer som botande redskap

Kultur 13 NOV 2017 Att få höra ett patienthjärta slå i regelbunden, normo­frekvent rytm kan ha botande effekt på en snart blivande läkares eventuella oro och takykardi. Att lägga en hand på patienten för att känna igenom lymfkörtelstationer ger också information, och för patienten ger det känslan av att bli ordentligt undersökt. (3 kommentarer)

»Högt och tydligt ropar han: 'Jag har ebola!' … och på bara någon minut är hela väntrummet tomt.«

Krönika 10 NOV 2017 När K sätter press på vårdapparaten står det klart för alla att han egentligen inte är mottaglig för vård utan måste få rå sig själv. Men sjuksköterskan på mottagningen som portionerar ut hans piller är en livförsäkring som han i bättre stunder till och med kan tycka om, skriver Hans Olsson i sin krönika. (7 kommentarer)

En allmänläkares sjukvårdsinsikt

Recension 08 NOV 2017 »Doktor utan skyddsnät. En resa i tid och rum genom sjukvården« är allmänläkaren Per Malms tillbakablick på en lång karriär dominerad av patientmöten på en sjukstuga. Läkartidningens recensent Jan Halldin anmäler en bok som både roar och oroar. (1 kommentar)

En fransk läkare och hans användbara lösning

Kultur 07 NOV 2017 Arbetet med en vetenskaplig artikel om »Lugols lösning« gav endokrinologen Jan Calissendorff anledning att intressera sig för läkaren bakom en 1800-talsuppfinning som visar sig ha flera användningsområden än i dag. (1 kommentar)

Gör-det-själv-medicin med hälsan som insats

Kultur 03 NOV 2017 Läkare som infekterar sig själva med smittoämnen, amputerar egna extremiteter eller opererar bort sin egen blindtarm. Exemplen är många på »gör-det-själv«-medicinare som med den egna hälsan som insats kämpade för att främja vetenskapen. Seniorprofessor Stephan Rössner har sammanställt en lista. (3 kommentarer)