Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»På vägen hem i bilen tänker jag att så går livet i staden som blev min.«

Krönika 15 NOV 2019 Efter trettio år i en mindre stad, fint belägen vid Vätterns södra strand, är det inte ovanligt att man stöter på bekanta mitt under lilla livets bestyr. Hans Olsson berättar om obokade »patientmöten« utanför jobbet i staden som blev hans. ()

Neurokirurgernas strid – en bromskloss för vetenskapen

Kultur 13 NOV 2019 Den ena konservativ och riskaversiv, den andra radikal och risktagande. De amerikanska neurokirurgerna Harvey Cushing och Walter Dandy blev under förra seklets förra hälft livslånga antagonister inom sin specialitet. Deras konflikt fördröjde tillfälligt neurokirurgins utveckling.  (4 kommentarer)

»Under AT har vi fått förmånen att arbeta inom olika områden och öva på olika kompetenser.«

Krönika 11 NOV 2019 Bra ändå med AT, tänker Mia Lind och skriver om förmånen att ha fått arbeta inom olika områden och öva på olika kompetenser på vägen till legitimation, kvittot på att man är »en hel läkare«. Men nu ska allmäntjänstgöringen fasas ut och bastjänstgöringen fasas in. ()

Pedagogisk beskrivning av psykopati

Recension 08 NOV 2019 I en ambitiöst och pedagogiskt upplagd bok ger författarna en medryckande beskrivning av fenomenet psykopati. Där finns såväl vinjetter som fallskildringar men inte ett spår av psykodynamiskt tänkande, menar Läkartidningens recensent, själv med bakgrund som psykiater och psykoanalytiker. (1 kommentar)

Medicinarminnen som fängslar

Recension 06 NOV 2019 Medicinprofessorn Gösta Gahrton, tidigare ordförande i Nobelkommittén, berättar om sin gärning i läkekonstens och forskningens tjänst. Den långa karriären gav tillfälle till personliga möten med en lång rad medicinarkollegor, legendariska såväl som bortglömda, men alla intressanta, enligt Läkartidningens recensent.  ()

Hej, farbror doktorn – nu är vi kolleger

Kultur 30 OKT 2019 Canan Yasar är läkare på barnkirurgakuten, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Hon hittade akutläkaren Ensio Norjavaara som var den första att ta hand om henne när hon prematurt kom till världen 1989. I dag jobbar de som kolleger på samma sjukhus – och nyligen möttes de för att tala om gamla tider. (3 kommentarer)

Vardagspsykiatri

Kultur 30 OKT 2019 ()

»Vid återkomsten från semestern finns där ingen skrivare på mottagningsrummet.«

Krönika 25 OKT 2019 Centrala besparingsåtgärder ökar inte produktiviteten men hjälper kanske personalen att bli av med ett par kilo. Jenny Persson berättar om »pullprint«, »sithskort« och stärkande motionspromenader mellan mottagningsrum och postrum där den gemensamma skrivaren står. (10 kommentarer)

»Stopp, frys, vad är det som händer? Hjälp er kollega!«

Kultur 23 OKT 2019 Ett seminarium arrangerat av Svensk förening för narrativ medicin ledde till en fortsättning. I ett projekt som kombinerade läkarutbildning, fallstudier och dramaturgi samarbetade läkare och skådespelare i kreativ gestaltning och analys av patientmöten. (2 kommentarer)

»Omedvetet döljer jag min oförmåga genom att förklara att symtom kan vara psykiskt orsakade.«

Krönika 21 OKT 2019 På en mottagning, långt tillbaka i tiden, visade det sig att djävulen i örat på den exalterade skogsarbetaren var mycket mer än ett hjärnspöke – fast ändå mycket liten. Olle Hellström berättar i sin krönika. (2 kommentarer)

Blått ljus ger oss vita nätter

Kultur 17 OKT 2019 Blått ljus är inte blott ljus utan även en notorisk sömntjuv. Man gör klokt i att släcka bildskärmar och mobiler minst en timme före sänggåendet om man vill slippa ligga sömnlös, tipsar Zeyad Albadri, ST-läkare i Jönköping.  (1 kommentar)

»Otydliga besked skapar oroliga patienter som söker sig till både primär- och sekundärvård, ofta genom akutmottagningar.«

Krönika 11 OKT 2019 Som läkare utbildas man att kartlägga symtom och utreda orsak. Utredningen fortsätter och fortsätter, trots att man alltför ofta träffar patienter med uppenbar icke-somatisk genes till sina besvär. Andreas Skalleberg, ST-läkare i akutsjukvård, berättar i sin krönika hur det kan gå till.   (6 kommentarer)

Palliativ vård för optimerad livskvalitet vid demens

Recension 09 OKT 2019 Demenssjukdomarna är obotliga och leder förr eller senare till döden. Den första boken på svenska om palliativ vård vid demens berättar hur man kan optimera livskvaliteten för demenssjuka i livets slutskede.   ()

Svenska motorcykelambulanser räddar liv i Afrika

Kultur 09 OKT 2019 Just nu pågår ett livräddningsprojekt med svenska motorcykelambulanser i ett flertal länder i Afrika. Syftet är framför allt att hjälpa kvinnor att ta sig till sjukhus eller hälsocentral i händelse av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Den specialkonstruerade ambulansen kan ta sig fram i ofarbar terräng och rädda liv.    (2 kommentarer)

»Jag låtsas aldrig om det inför patienterna, men ibland framkallar arbetet en nästan smärtsam medkänsla.«

Krönika 04 OKT 2019 Vädret är inte likgiltigt på en geriatikavdelning: hög sommarvärme ger högre dödlighet bland de sköra äldre. Den starka medkänsla man har för patienterna förtar inte vetskapen om att Sverige har ett av världens största koldioxidutsläpp per capita, berättar Fredrika Fabri i sin krönika. (6 kommentarer)

Digitaliseringen hotar händigheten

Recension 04 OKT 2019 Hur påverkas händigheten hos »Homo mobilis« i vår nya sköna digitala värld, frågar sig Göran Lundborg, professor emeritus och handkirurg. Många svar på frågan finns i hans nya bok »Handen i den digitala världen«, som anmäls av Läkartidningens recensent. ()

Medicinska skandaler som drev utvecklingen

Recension 02 OKT 2019 En samling texter med vård- och medicinhistorikern Motzi Eklöf som redaktör berättar om medicinska skandaler och moraliska tveksamheter i Sverige – allt från »THX-doktorn« Elis Sandberg på 60- och 70-talen till Paolo Macchiarini i vår omedelbara samtid.  (1 kommentar)

En svensk lärostol i humanism och hälsa

Kultur 01 OKT 2019 Den franska filosofen och psykoanalytikern Cynthia Fleury har en unik professur i »humanité et santé« i Paris och beskriver bland annat hur man kan sätta in sjukdomsyttringar, akuta som kroniska, i sitt samhälleliga sammanhang. En lärostol som hennes borde inrättas även i Sverige, anser Clarence Crafoord, pensionerad psykiater och psykoanalytiker. ()

»Min patient … talar om godhet och omtanke, osjälviskhet och saftsoppa som man får ta så mycket man vill av.«

Krönika 27 SEP 2019 En »jävlig« dag i jobbet på canceravdelningen, med överbokning och underbemanning i semestertider. Men när en patient med uppenbart svår smärta ler och säger det hon säger, via tolken, tappar man målföret. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika.  (3 kommentarer)

Sjukvårdens utveckling synad i korthet

Recension 26 SEP 2019 En bok på 400 sidor sammanfattar sjukvårdens utveckling från medeltiden fram till i dag. Perspektiven växlar mellan globalt, nationellt och lokalt, men berättelsen är tillräckligt intressant för att tillfredsställa en medicinhistoriskt nyfiken läsare, enligt Läkartidningens recensent.  ()

Smartare AI gör sjukvården mänskligare

Recension 19 SEP 2019 En bok om hur tillämpningen av artificiell intelligens inom sjukvården kan göra arbete och liv lättare för medarbetare respektive patienter. Och återinföra förlorad mänsklighet och empati, hoppas Läkartidningens recensent. ()

Hur sjuk var Alexander den store?

Kultur 18 SEP 2019 Världserövraren Alexander den store dog ung – bara 33 år gammal. En analys av källor som skrevs hundratals år efter hans död avslöjar dock att han kan ha haft en lång rad fysiska och psykiska sjukdomar som i dag finns uppräknade i diagnosbibeln ICD-10. (1 kommentar)

»Att hjälpa någon att överleva går gradvis över i att hjälpa någon att själv klara av sitt liv.«

Krönika 16 SEP 2019 Inte lätt att sätta sig över sitt kontrollbehov vare sig i rollen som förälder eller i den som läkare. Det lyckas först när man inser vikten av att delegera ansvar till dem som måste anförtros att leva ett eget liv. Ulrika Nettelblad berättar i sin krönika.  (1 kommentar)

Nestor inom narkos minns och berättar

Recension 12 SEP 2019 Anestesiologen Jack Lundström har varit chefläkare vid Skellefteå lasarett, har bedrivit utvecklingsprojekt såväl regionalt som nationellt och har en hel del insikter att förmedla till hälso- och sjukvårdspolitiker liksom till administratörer. Hans nyligen publicerade memoarer uppskattas av Läkartidningens recensent.  (1 kommentar)

Vänsterhänt må vara hänt

Kultur 11 SEP 2019 Höger hand är bra, vänster hand är illa, sägs det. Mekanismen bakom hänthetens lateralisering hos oss människor är fortfarande oklar; nio av tio individer i arten Homo sapiens är högerhänta medan fördelningen bland aporna är cirkus »fifty-fifty«. Varför? Stephan Rössner, senior professor, skildrar ett ett urgammalt mysterium. (12 kommentarer)