Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Legeringen kropp–själ driver psykosomatiken

Kultur 20 MAR 2018 Kropp och själ är som en legering av känsla och form hänvisad att tolka upplevelser och intryck från omvärlden. En form av meningsskapande blir psykosomatiken, ivrigt studerad genom åren av filosofer och beteendevetare. Olle Hellström, pensionerad allmänläkare, har också intresserat sig för fenomenet. (4 kommentarer)

»Nu vet hon: 14,1 månader! Hon är upprymd, verkar glad. Äntligen kan hon planera!«

Krönika 16 MAR 2018 Människor är olika ända till slutet, även om diagnosen är samma. Ibland räcker det med en forskningsalgoritm som säger sig kunna uppskatta återstående livslängd för att en cancerpatient ska lämna oron därhän och börja prata om sitt liv och saker som är trevliga att göra. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika. (5 kommentarer)

Listers list mot infektioner ledde till antiseptiken

Kultur 13 MAR 2018 Kirurgen Joseph Lister i 1860-talets England kom på ett sätt att överlista infektionsrisken vid kirurgiska ingrepp. Han bemöttes med skepsis och kritik av sin samtid men hans metod räddade liv. Jon Ahlberg, kirurg och senior medicinsk rådgivare berättar om Listers list som ledde fram till antiseptiken. (1 kommentar)

»När morgonen gryr inser jag skamset att jag varit den klart mest störande patienten på salen.«

Krönika 09 MAR 2018 »Om jag bara tagit bussen i stället«, tänker ST-läkaren Sophia Rössner, på väg hem från sjukhuset, med armen i gips, nyopererad, två dygn försenad till föräldramötet – men med en erfarenhet rikare i och med den spontana rollen som akutpatient. Allt finns dokumenterat i hennes krönika. ()

Komplett lärobok – inte bara för barnneurologer

Recension 07 MAR 2018 En bok som omfattar hela ämnet barnneurologi och som imponerar på anmälaren Orvar Eeg-Olofsson, seniorprofessor och tidigare överläkare i barnneurologi. Förutom barnneurologer kan boken läsas av alla som kommer i kontakt med barnneurologiska frågeställningar såsom sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer, socionomer och logopeder, enligt recensenten.   ()

Spanska sjukan – värsta farsoten sedan Digerdöden

Kultur 06 MAR 2018 Spanska sjukan kallas den influensaepidemi som tog mänskligheten på sängen när den dök upp plötsligt för exakt 100 år sedan. Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro, professor på Karolinska institutet, berättar om farsoten som dödade 2–5 procent av jordens dåvarande befolkning. ()

Självhjälpsbok i patientsäkerhet

Recension 02 MAR 2018 En stor journalstudie från SKL visar att allvarliga vårdskador uppskattningsvis drabbar 110 000 patienter årligen till kostnad av 9 miljarder kronor. En ny bok om olika aspekter på patientsäkerhet, med utgångsunkt från Patientsäkerhetslagen 2010, anmäls av Per Carlsson, professor emeritus, Hälso- och sjukvårdsanalys, Linköpings universitet. ()

Sagan om en häxa, en lång näsa, och ett sjukhus där allt blev bra

Kultur 28 FEB 2018 Dags att återberätta en välkänd saga om en långnäst häxa som genom sin trollkonst ställer allt till rätta. Till och med inom sjukvården. Sagoberättare denna gång är Olle Svensson, professor i ortopedi, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. (7 kommentarer)

»Chockerande för en ung student att landa på detta mentalsjukhus«

Kultur 26 FEB 2018 Läkaren Merete Brattström, specialist i rehabiliteringsmedicin, minns sitt första vikariat som underläkare på Frösö sjukhus i Östersund 1949. Läkartidningen återger utdrag av hennes berättelse i minnesboken »Stöpsleven 2«. ()

»Och sedan, prick kl 12, är det över. Kaoset av pusselbitar har mirakulöst fallit på plats – igen!«

Krönika 23 FEB 2018 Först är man ute och cyklar, på väg till sin överläkartjänst på den överbokade ultraljudskliniken. Med ett flertal extra akutpatienter att ta hand om blir kaoset fulländat – men så faller alla bitar mirakulöst på plats, liksom av sig själva, och snart cyklar man samma väg tillbaka. Joanna Ahlkvist berättar i sin krönika. (1 kommentar)

Poeten med historiens mest omskrivna fot

Kultur 20 FEB 2018 George Gordon Byron (1788–1824), mer känd som den 6:e lord Byron, författaren som utanför Storbritannien endast överglänses av Shakespeare, led under hela sitt liv av att vara född med en deformerad fot. (2 kommentarer)

»Det är händerna vi kramar i mörkret som gör att vi sitter kvar.«

Krönika 19 FEB 2018 Livets biosalong kan ibland vara en psykakut med publik sittande i olika ändar av samma bord. Någon i vit rock med namnskylt, någon i huvtröja och med personnummer, trött på filmen och beredd att lämna bion. AT-läkaren Olivia Landén berättar i sin krönika. (3 kommentarer)

Vårdslösa vårdbegrepp

Kultur 16 FEB 2018 En kommentar från Åke Thörn, allmänläkare Luleå, bjuder på konstruktiva synpunkter gällande konkurrensförhållandet mellan den virtuella »vården på nätet« och »våra verkliga, fysiska hälso- och sjukvårdsinrättningar«. (10 kommentarer)

Operans stora stjärnor

Kultur 13 FEB 2018 Opera och övervikt är begrepp som gått hand i hand genom åren. Historien är full av exempel på sångare av båda könen, med betydande fetma, som gjort seriösa ansträngningar för att krympa in i operaroller med krav på såväl spenslighet som midja.    (2 kommentarer)

Praktiskt för kliniker om kolorektalcancer

Recension 12 FEB 2018 Sju kapitel, skrivna av lika många forskargrupper från Storbritannien, Australien och Israel, samlas i en bok och ger högrelevant information om att diagnostisera kolorektalcancer. Boken anmäls av Bengt Glimelius, professor emeritus, Uppsala. ()

»Hur föräldraskapet nästlar sig in i mitt läkarskap.«

Krönika 09 FEB 2018 Rollen som läkare och rollen som förälder. Hur likartade de kan vara, funderar Ulrika Nettelblad i sin krönika. Läkarrollen nästlar sig in i föräldraskapet – föräldraskapet i läkarskapet. Och man blir väl bara så bra som man orkar. ()

Möte med dåtiden i svensk sjukvård

Recension 07 FEB 2018 En bok med medicinhistoriska krönikor, kåserier och essäer av framlidne läkaren och politikern Nils Brage Nordlander har nyligen utgivits. Seniorprofessorn Barbro Beck-Friis har läst och anmäler en samling tänkvärda texter om dåtiden i svensk sjukvård.  ()

Häng en Ringer – varför inte?

Kultur 06 FEB 2018 Om jouren på medicinakuten ordinerar »en liter Ringers acetat« till en patient är det få som höjer på ögonbrynen. Men Marcus Lindsköld, AT-läkare på Skånes universitetssjukhus Malmö, valde att gå till botten med elektrolytblandningen – och mannen vars namn den bär. (4 kommentarer)

»Om man ska bry sig om människor måste man bry sig om hela människor.«

Krönika 02 FEB 2018 Själva läkarjobbet är allt hon har drömt om, men människan visar sig vara helt annorlunda än hon hade trott. »Det känns som en oändligt tung börda, och jag blir rädd för vad jag ser«, berättar ST-läkaren Evelina Rosenqvist i sin krönika.  (4 kommentarer)

Diagnos – kod för läkare och hopp för oförstådda

Recension 01 FEB 2018 Elöverkänslighet, smärta av okänd orsak, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom... Handlar det om ordlekar eller äkta diagnoser för riktiga sjukdomar? Läkaren Jörgen Malmquist utreder begreppen i en tjock volym som anmäls av Olle Hellström, specialist i allmänmedicin. (1 kommentar)

»Jag tror, trots alla skräckhistorier, att personal i sjukvården är trogna sina patienter.«

Krönika 30 JAN 2018 Har man väl upplevt vad svensk sjukvård kan ge någon som verkligen behöver den vill man, som Hans Olsson i sin krönika, tacka läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, ambulanspersonal, sekreterare, städarna på avdelningarna och alla andra som drar runt sjukvårsapparaten. (2 kommentarer)

Alkoholismens antihjälte

Kultur 30 JAN 2018 Författaren F Scott Fitzgerald och alkoholen följdes åt under ett helt liv. Framgången med böckerna han skrev gjorde honom rik, alkoholismen till en antihjälte på väg mot sin undergång. Psykiatern och beroendeläkaren Lars Sjöstrand berättar historien om ett missbruk. (1 kommentar)

Barnet på armen – snarare än striden

Kultur 24 JAN 2018 Högerhänta har påståtts ha en evolutionär fördel genom att i strid ha intagit en position där hjärtat skyddats. Läkaren Anna Bexell har en annan teori: genom historien har vi helst burit våra barn på vänster arm, och således gjort höger arm fri att syssla med annat. (4 kommentarer)

Slumpen sållar bort inkompetens – kanske

Kultur 23 JAN 2018 Peters princip kan vara värd att tillämpa för landsting som önskar minimera andelen inkompetenta chefsgestalter i beslutsgittren, föreslår Hans Olsson, överläkare inom vuxenrehabiliteringen i Jönköping. Prisbelönad forskning visar att organisationer som slumpar individer till chefstjänster i nästkommande högre nivå ökar sannolikheten för att antalet inkompetenta och ineffektiva chefer minimeras. (4 kommentarer)

»Det finns osignerade provsvar – är du säker på att du vill skicka hem patienten?«

Krönika 19 JAN 2018 Det är mänskligt att begå misstag – och mänskligt att vilja berätta om det i vänners och kollegers sällskap. Och ännu mänskligare kan det bli om man låter maskiner ingripa mot den mänskliga faktorn hos dem som har ansvar för andras liv och hälsa. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika. (3 kommentarer)