Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Idrottsskador i nytt perspektiv

Recension 12 APR 2018 En bok som lämpar sig för såväl grundutbildning som vidareutbildning av sjukvårdspersonal i kontakt med behandling av idrottsskador, anser Jón Karlsson, professor i ortopedi, Göteborgs universitet. Han anmäler ett arbete som presenterar nya infallsvinklar på kända idrottsskador.  ()

Om läkekonst kring livets slut

Recension 29 MAR 2018 »Medicinen kan uppskjuta döden men inte dödsångesten«, är ett av många tänkvärda budskap i en ny bok om dödsvillkoren i vår moderna epok. Författaren, själv läkare, undersöker vad som händer när den medicinska vetenskapen får allt större möjligheter att påverka livets slut. Seniorprofessorn Niels Lynöe anmäler. (13 kommentarer)

Modigt skrivet om sökande och felbarhet

Recension 27 MAR 2018 Till skillnad från flera andra författare av liknande böcker är Christian Unge befriande öppenhjärtig med sina brister och tillkortakommanden, påpekar Pelle Gustafson, chefläkare Löf, Stockholm, i sin anmälan av boken »Har jag en dålig dag kanske någon dör«. ()

Komplett lärobok – inte bara för barnneurologer

Recension 07 MAR 2018 En bok som omfattar hela ämnet barnneurologi och som imponerar på anmälaren Orvar Eeg-Olofsson, seniorprofessor och tidigare överläkare i barnneurologi. Förutom barnneurologer kan boken läsas av alla som kommer i kontakt med barnneurologiska frågeställningar såsom sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer, socionomer och logopeder, enligt recensenten.   ()

Självhjälpsbok i patientsäkerhet

Recension 02 MAR 2018 En stor journalstudie från SKL visar att allvarliga vårdskador uppskattningsvis drabbar 110 000 patienter årligen till kostnad av 9 miljarder kronor. En ny bok om olika aspekter på patientsäkerhet, med utgångsunkt från Patientsäkerhetslagen 2010, anmäls av Per Carlsson, professor emeritus, Hälso- och sjukvårdsanalys, Linköpings universitet. ()

Praktiskt för kliniker om kolorektalcancer

Recension 12 FEB 2018 Sju kapitel, skrivna av lika många forskargrupper från Storbritannien, Australien och Israel, samlas i en bok och ger högrelevant information om att diagnostisera kolorektalcancer. Boken anmäls av Bengt Glimelius, professor emeritus, Uppsala. ()

Möte med dåtiden i svensk sjukvård

Recension 07 FEB 2018 En bok med medicinhistoriska krönikor, kåserier och essäer av framlidne läkaren och politikern Nils Brage Nordlander har nyligen utgivits. Seniorprofessorn Barbro Beck-Friis har läst och anmäler en samling tänkvärda texter om dåtiden i svensk sjukvård.  ()

Diagnos – kod för läkare och hopp för oförstådda

Recension 01 FEB 2018 Elöverkänslighet, smärta av okänd orsak, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom... Handlar det om ordlekar eller äkta diagnoser för riktiga sjukdomar? Läkaren Jörgen Malmquist utreder begreppen i en tjock volym som anmäls av Olle Hellström, specialist i allmänmedicin. (1 kommentar)

Fältskärer och kirurger i historiens ljus

Recension 15 JAN 2018 En bok om det kirurgiska hantverkets historia berättar om barberare, fältskärer och kirurger från de första högkulturernas tid och fram till våra dagar. Berndt Ehinger, seniorprofessor vid medicinska fakulteten i Lund, anmäler en intressant läsning. ()

Aspekter på överlevnad

Recension 04 JAN 2018 Socialantropologen och docenten Lisbeth Sachs diskuterar olika aspekter på överlevnad, med flera tankeväckande avsnitt för den av medicinsk socialantropologi specialintresserade läsaren. Walter Osika, docent, Karolinska institutet, anmäler. ()

Uppriktig neurokirurg berättar öppenhjärtigt

Recension 29 DEC 2017 Den brittiska neurokirurgen Henry Marsh, numera pensionär, berättar öppenhjärtigt och uppriktigt om vitt skilda ämnen i sina memoarer. Han förtiger varken sin ateism eller sitt stöd till dödshjälp – och inte heller den lilla självmordsväska som han alltid bär med sig. Patrich Belfrage, pensionerad gynekolog, anmäler en välmatad och välberättad historia. ()

Bok om ben ger kött på benen

Recension 27 DEC 2017 En imponerande översikt som ger en samlad bild av vad vi känner till om ben, den mångmiljonåriga konstruktion som får människor och djur att bära upp kroppen. Läkartidningens anmälare berättar om en läsupplevelse. (1 kommentar)

Att möta sig själv som både läkare och patient

Recension 22 DEC 2017 Psykiatrikern och författaren Åsa Nilsonne berättar i sin »professionella självbiografi« om en lång rad roller som hon har spelat under ett långt yrkesliv i psykiatrins tjänst. Det är generöst berättat och mycket lärorikt tack vare det »inifrånperspektiv« som författaren bjuder läsaren på, tycker Läkartidningens anmälare, psykiatrikern Jill Taube.  (3 kommentarer)

En allmänläkares sjukvårdsinsikt

Recension 08 NOV 2017 »Doktor utan skyddsnät. En resa i tid och rum genom sjukvården« är allmänläkaren Per Malms tillbakablick på en lång karriär dominerad av patientmöten på en sjukstuga. Läkartidningens recensent Jan Halldin anmäler en bok som både roar och oroar. (1 kommentar)

Rävigt om Macchiarinis fall

Recension 24 OKT 2017 Räven raskar över scenen i upptakten av Ylva Lööfs satiriska pjäs om och kring den akademiska härdsmälta som gjorde »Fallet Macchiarini« möjligt. Ylva Böttiger och Carl Johan Östgren, medicinska redaktörer på Läkartidningen, har sett Östgötateaterns föreställning. ()

Byggnaden blev målet – verksamheten glömdes bort

Recension 23 OKT 2017 Byggandet av supersjukhuset Nya Karolinska överskuggade tankarna på de verksamheter som det skrytiga miljardbygget skulle ha till uppgift att tjäna. Det är kontentan av professorn och forskaren Jan Öhrmings akademiska studie, en ny bok som recenseras av seniorprofessorn Lars L Gustafsson. (1 kommentar)

Inte så dumt med checklistor

Recension 07 AUG 2017 Komplexa verksamheter, som medicinen, tjänar på att decentralisera beslutsfattandet. Då behövs det checklistor, om allt ska fungera smidigt. Anna Beck, distriktsläkare, studierektor allmänmedicin, Örnäsets hälsocentral, Luleå, har läst en klok och lättläst bok om att ha koll på checklistorna. (1 kommentar)

Det handlar inte alls bara om träning…

Recension 01 AUG 2017 Rehabilitering handlar inte bara om träning utan även om utmaningen att hjälpa patienter att leva vidare med nya förutsättningar som uppstått till följd av skada eller sjukdom. Carl Molander, docent, Rehabakademin, anmäler en aktuell bok i ämnet. ()

Praktisk hjälp i att ställa rätt diagnos

Recension 28 JUN 2017 En av läkaryrkets kärnkompetenser är konsten att ställa rätt diagnos. En ny bok som erbjuder praktisk hjälp för läsaren att förbättra träffsäkerheten i diagnostik recenseras av patientsäkerhetsläkaren Anders von Heijne. ()

Praktisk handbok för patientskadeärenden

Recension 27 JUN 2017 Patientskadelagen fungerar bra, men behöver förbättras. Det skriver Kerstin Hulter Åsberg, docent vid Uppsala universitet, med anledning av Carl Esperssons och Ulf Hellbachers kommenterande bok om just Patientskadelagen och dess utveckling.  ()