Annons Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Underhållande och skrämmande om ledarskap i sjukvården

Recension 16 JAN 2019 Recensenten Bengt Hjelmqvist, distriktsläkare och kirurg, tidigare klinikchef, basenhetschef och chefläkare, allt på samma jobb, har läst en både underhållande och skrämmande bok om ledarskap i svensk sjukvård.  ()

En läkargärning utöver det vanliga

Recension 08 JAN 2019 Kirurgen Erik Erichsen berättar om sin läkargärning, som bedrevs i de mest skiftande sjukvårdsmiljöer på flera kontinenter. Förutsättningarna för att göra ett bra jobb har varierat starkt, emellanåt med smått extrema krav på kirurgens innovativa sinnelag. Pelle Gustafson, medicinsk redaktör på Läkartidningen, anmäler en spännande bok. ()

Vaccinationsdrama med bäring på vår egen tid

Recension 04 JAN 2019 Två böcker som ger fascinerande inblick i tidig svensk bakteriologi och vaccintillverkning – och två vårdskandaler som uppstod i anknytning till verksamheten. Per Hagman, biträdande smittskyddsläkare, Region Skåne, anmäler två medicinhistoriska böcker vilkas frågeställningar kan ha bäring även på vår egen tid. ()

Filosofins tröst i patientarbetet

Recension 12 DEC 2018 Filosofiskt perspektiv på kunskap kan underlätta läkarens vardagsslit i kliniken och öka såväl arbetsglädjen som patienttillfredsställelsen, påstår Olle Hellström, pensionerad allmänläkare, efter att ha läst en bok som gör upp räkningen med pedanternas världsherravälde. (6 kommentarer)

Skvallerbefriad utilitarism – ända in i kaklet

Recension 06 DEC 2018 »Etikprofessorn« är del 2 av filosofen Torbjörn Tännsjös intellektuella memoarer. Sakligt och skvallerberfriat berättar han om begrepp, spörsmål och skandaler som han kommit i kontakt med under en lång karriär som yrkesfilosof. Per Sandin, docent och filosof, Uppsala, anmäler. ()

På tal om prostatan – det mesta om en krånglig körtel

Recension 30 NOV 2018 Ett bredare sätt att diskutera prostatan – mannens problemorgan framför andra. Jan-Erik Damber, senior professor i urologi, Sahlgrenska akademin, har läst en annorlunda bok skriven av en tvärvetenskaplig författargrupp.  ()

Bra bok visar en bättre värld

Recension 25 OKT 2018 Hans Roslings sista bok, skriven tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnberg, är fläckvis riktigt bra, tycker anmälaren Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor. Med boken i handen ser man klarare att vår värd har blivit bättre på senare år.   ()

Skattefinansierad privatisering med kommersiell logik

Recension 16 OKT 2018 Ännu en aktuell bok om systemskiftet i svensk sjukvård analyserar effekterna som blev. Två synvändor identifieras som resultat av en skattefinansierad privatisering baserad på kommersiell logik. Bo Burström, professor vid Karolinska institutet, anmäler. (1 kommentar)

Kemikalier – bättre än sitt rykte

Recension 11 OKT 2018 Kemikalier är bättre än sitt rykte, i synnerhet om de administreras i rätt dos. Alla är inte giftiga, och i många fall gör de till och med nytta. Allt detta diskuteras i en ny bok om svensk »kemofobi« recenserad av senior professorn Magnus Ingelman-Sundberg. ()

Harveys stora verk – nu i fullständig svensk översättning

Recension 27 SEP 2018 1600-talsläkaren William Harvey var först med att reda ut hur blodomloppet i människor och djur fungerar. För första gången finns nu hela hans latinska text översatt till svenska i en bok som dessutom berättar om Harveys liv och samtid. ()

Rädsla och akademisk hederskultur bakom Macchiariniaffären

Recension 18 SEP 2018 En ny bok om »affären« Paolo Macchiarini innehåller en del nya och intressanta uppgifter kring stjärnkirurgens verksamhet innan han kom till Karolinska institutet. Merparten av uppgifterna kommer från anonyma källor eftersom uppgiftslämnarna är rädda för repressalier om de öppet ifrågasätter kollegor och arbetsgivare. ()

Värdeklyfta avslöjad i ny bok om läkaretik

Recension 13 SEP 2018 En ny bok om läkaretiken har undersökt den etiska kompetensen hos landstingspolitiker, opolitiska tjänstemän och vårdgivarnas högsta chefer inom hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting. Författarna pekar på en värdeklyfta som finns mellan tillämpningen av etiska principer ute på klinikerna och inriktningen på den vårdpolitik som ledningsorganisationen för. ()

Ny ortopedisk lärobok – ett storverk på svenska

Recension 30 AUG 2018 Den nya läroboken på svenska i ortopedi är en imponerande kunskapskälla utan motstycke under senare decennier. Ett storverk, enligt anmälaren Tommy Hansson, senior professor i ortopedi.   ()

Bredd och spets i Lund under 350 år

Recension 27 AUG 2018 Lunds universitet har fyllt 350 år och mycket har hänt, inte minst inom lärosätets medicinska fakultet. Anmälaren Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor, blir imponerad av den bredd och spets som en ny jubileumsbok räknar upp.   ()

Gyllensten – ihågkommen

Recension 23 AUG 2018 Författaren och läkaren Lars Gyllensten är bortglömd i dag, menar författaren Thure Stenström, som har skrivit en gedigen volym för att friska upp vårt minne av en mångsidig kulturpersonlighet. Hugo Lagercrantz, senior professor, Karolinska institutet, anmäler boken.  (1 kommentar)

Nyköpings lasarett var med sin tid

Recension 10 AUG 2018 Nyköpings lasarett var litet i slutet av 1800-talet men inte på något sätt på efterkälken i fråga om tillämpning av det senaste framstegen inom medicinen. En ny bok berättar om verksamheten vid det lilla sjukhuset under perioden 1835–1903.     ()

Ny kunskap om det mänskliga psyket

Recension 14 JUN 2018 Begrepp som molekylär, kognitiv eller social neurovetenskap skulle nog inte ha setts med blida ögon på 60-talet, påpekar Ulf Rydberg, senior professor i psykiatri, i sin positiva anmälan av »Neurovetenskaplig psykiatri«, en bok späckad med ny kunskap om människans psyke. (1 kommentar)

Sjukvården som handelsvara eller samhällets ansvar

Recension 24 MAJ 2018 Den femte och senaste utgåvan i bokserien »Global health watch« tar tempen på hälso- och sjukvårdens globala nuläge. Anders Jeppsson, läkare och antropolog i Lund, har läst en rapport som ser en ökande distansering i världen från målet om hälsa för alla. ()

Alzheimer från vagga till grav – med råge

Recension 17 MAJ 2018 Alois Alzheimer är ju den världsbekante upptäckaren av sjukdomen som bär hans namn. Ändå är det först i år som en fullständig biografi över dr Alzheimers liv och samtid ges ut på svenska. Författaren är Magnus Carlsson, pensionerad internmedicinare och hematolog. Hans nya bok anmäls av geriatrikern och Silvialäkaren Moa Wibom.    ()

Praktiskt referensverk om vetenskapsteori

Recension 30 APR 2018 Ett välredigerat och genomtänkt referensverk för personer yrkesverksamma inom sjukvård och forskning. Boken har en naturlig plats även inom forskarutbildningsprogram och de kliniska forskarskolorna, skriver anmälaren Sandra Eloranta, biostatistiker, klinisk epidemiolog och forskningssamordnare vid Karolinska institutet, Solna. ()