Denna webbplats vänder sig till läkare
Konflikten ställer ansvarsfrågor inom läkarkåren på sin spets

Konflikten ställer ansvarsfrågor inom läkarkåren på sin spets

Vårdförbundets stridsåtgärder har fått en del inställda operationer som följd. För läkarkåren kommer konflikten exempelvis ställa ansvarsfrågor om bakjourer på sin spets. »Det som göms i snö, kommer upp i tö«, säger Hanna Kataoka, överläkare och huvudskyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Om dödsbegreppet och organdonation

Om dödsbegrepp och donation

Det finns bara en död, brukar det sägas. En människa har dött då »hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort«. Det är i en mening sant. Det är nämligen vad som stipuleras i svensk lag. Men hur ska man se på denna stipulation? skriver Torbjörn Tännsjö.

Hon föreslås ta över Läkaresällskapet

Hon föreslås ta över Läkaresällskapet

Nu är det klart att valberedningen föreslår Catharina Ihre Lundgren som ny ordförande för Svenska läkaresällskapet efter Tobias Alfvén som lämnar posten i juni.

Precisionsmedicinsk genterapi har bromsat utveckling av ALS

Precisionsmedicinsk genterapi har bromsat utveckling av ALS

Antisens-oligonukleotiden tofersen minskar syntesen av SOD1-protein. Behandling med tofersen har visat en kliniskt kraftig bromsning av sjukdomsutvecklingen. Parallellt minskas halten av skademarkörerna neurofilament L och H.

Underskottet större än väntat i Skåne

Underskottet större än väntat i Region Skåne – nära fem miljarder

Ekonomin i Region Skåne fortsätter att försämras. Helårsprognosen för 2024 pekar nu mot ett underskott på nästan fem miljarder kronor – trots statliga tillskott på 800 miljoner kronor.

Skånes sjukvårdsdirektör slutar

Skånes sjukvårdsdirektör slutar

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, slutar. Det rapporterar Dagens Medicin.

Valde läkaryrket – men författandet och musiken tar stor plats

Skrivande och spelande läkare som vill nå ut till människor

Musiken har alltid funnits där, läkare blev han på vägen – och även författare. Viktor Bergendal delar sin tid, och efter flera år som allmänläkare inom primärvården byter han nu inriktning till geriatriker. Men först behövde han skriva av sig.

Betrakta AT som läkarprogrammets avslutande terminer

Se AT som läkarprogrammets avslutande terminer

Den som i dag har gjort klart elva terminer på läkarprogrammet kan slängas ut på en arbetsmarknad med osäkra vikariat under en period som i värsta fall kan vara i flera år, skriver Mikael Kakeeto. (2 kommentarer)

SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«

SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«

Vårdförbundet inleder stridsåtgärder efter att förhandlingar om en ny huvudöverenskommelse strandat. »Ifall vi ser att arbetsgivaren utnyttjar situationen och beordrar våra medlemmar att utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter som felaktigt klassats som skyddsarbete så kommer vi att påkalla tvist«, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. (2 kommentarer)

Fler manifestationer: »Vi är inte alls nöjda«

Fler manifestationer: »Vi är inte alls nöjda med hur saker går framåt«

På torsdagen hölls den tredje fysiska manifestationen mot att Karin Pettersson, chef på förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, avskedats på grund av grov illojalitet. »Vi kommer fortsätta manifestera tills vi får gehör«, säger läkaren Linn Levin.

Regiondirektören i Dalarna slutar

Dalarnas regiondirektör lämnar

Efter bara ett år på posten meddelar Anna Thörn att hon lämnar sitt uppdrag som regiondirektör i Dalarna.

Åtta år sedan Djalali frihetsberövades

Åtta år sedan Djalali fängslades

Torsdagen markerar att det är åtta år sedan den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali frihetsberövades i Iran. Men trots fördömanden från många håll runtom i världen, tyder inget på att Iran ändrar inställning. Nu vädjar Karolinska institutet till regeringen att med »alla till buds stående medel« öka pressen på Iran.

Bröt ben på patient – kritiseras av Ivo

Bröt ben på patient – kritiseras av Ivo

En läkare i södra Sverige kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg efter att ha brutit lårbenet på en patient, i ett försök att öka rörligheten efter en operation. Patienten fick sedan vänta en månad på röntgen där frakturen upptäcktes.

»Regioner säger att de har ett mål men få har en ordentlig plan«

Sfam håller kongress i Uppsala: »Man lär sig massor hela tiden«

Svensk allmänmedicinsk kongress pågår just nu i Uppsala mellan 23 och 26 april. Dessutom hade Svensk förening för allmänmedicin (Sfam) årsmöte under onsdagen och ordförande Magnus Isacson, med ett år kvar på sitt mandat, har mer att ge för att allmänmedicin ska få den status han tycker att den förtjänar. (1 kommentar)

Läkare i Jokkmokk om stängda vårdplatser: »Det är inhumant«

Läkare i Jokkmokk om stängda vårdplatser: »Det är inhumant«

Norrbottens läkarförening och läkare på Jokkmokks hälsocentral går nu in i debatten om sommarstängningen av centralens allmänmedicinska vårdplatser. »Att flytta patienter till Pajala är som att flytta dem till en annan planet«, säger distriktsläkare Markus Beland.

»Det är som om jag har en 10-åring i en 60-årig kvinnas kropp framför mig«

»Jag vill baka bröd och ha en egen tvättmaskin, säger patienten.«

»Patientens ögon är bruna och uppmärksamma som på en ekorre. Håret är tufsigt. Kläderna hänger löst på hennes magra kropp. Munnen vittnar om missbruket, nästan tandlös. Hon har hamnat på min mottagning på vårdcentralen.« Läs Maria Birgerheims krönika. (3 kommentarer)

Ny lag på Åland efter läkare dömda i Sverige fått arbeta i Finland

Ny åländsk lag stoppar läkare dömda i Sverige från arbete

En ny lag på Åland ska hindra privata läkare att arbeta om de begått brott »utanför tjänsten«. Lagen ses som »Ålandsunik« och har tillkommit efter bland annat ett fall med en läkare som dömts för barnporrbrott och förlorat yrkeslegitimationen i Sverige, men som inte kunnat stoppas av finsk lag, rapporterar Nya Åland.

Nytt vårdprojekt i Region Uppsala – oppositionen kritisk

Projekt ska rädda vården i Region Uppsala – oppositionen kritisk

Styrelsen för Region Uppsala beslutade i går att initiera ett nytt utvecklingsprojekt som ska ta fram konkreta förslag och reformer för hur utmaningarna inom vården ska tacklas. Oppositionspartierna är skeptiska.