Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Västmanland: Lag om samverkan har minskat överbeläggningarna

Nyheter 22 FEB 2019 Överbeläggningarna på landets sjukhus ökade totalt sett förra året – men i flera regioner har de minskat. I Västmanland har en bidragande orsak till vändningen varit arbetet med den nya lagen om samverkan vid utskrivning av färdigbehandlade patienter. ()

Stopp för AT-läkare utan stöd på akuten i Oskarshamn

Nyheter 22 FEB 2019 Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar kritik mot Region Kalmar efter att AT-läkare arbetat ensamma på akutmottagningen i Oskarshamn. Hälso- och sjukvårdsdirektören lovar att AT-läkarna ska slippa jobba själva framöver.  ()

Ökad cancerrisk efter många missade cellprovskontroller

Nyheter 22 FEB 2019 40 procent av livmoderhalscancerfallen drabbar en mycket liten grupp som missar de cellprovskontroller de blivit kallade till. Det visar opublicerade analyser från det nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention. ()

1177-läckan: Medhelp polisanmäler journalister

Nyheter 21 FEB 2019 Vårdgivaren Medhelp polisanmäler tidningen Computer Sweden, som i måndags avslöjade att miljoner samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt oskyddade på internet.  (1 kommentar)

Något färre läkemedel till äldre – men stor variation

Nyheter 21 FEB 2019 Andelen personer som är 75 år och äldre med samtida användning av många olika läkemedel har minskat något. Men de lokala variationerna är stora. ()

Andning och sondmatning behov som ska ge rätt till assistans

Nyheter 21 FEB 2019 Behov av hjälp med andning och sondmatning ska ses som sådana grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringen i en promemoria. ()

Tillgång på antibiotika vid kris och katastrof ska säkras

Nyheter 21 FEB 2019 Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkerställa tillgången på antibiotika för beredskapsändamål. Det har regeringen beslutat. ()

Läkare hade dålig kunskap om papperslösas rätt till vård

Nyheter 21 FEB 2019 Kunskapen om papperslösas rätt till vård brister. Det visar en enkätstudie i Västra Götalandsregionen gjord bland läkare som undervisar läkarstudenter. ()

Socialstyrelsens föreskrift om förordnande för AT-läkare är olaglig

Nyheter 20 FEB 2019 Socialstyrelsens föreskrift ger regionerna rätt att genom särskilt förordnande låta personer utan läkarlegitimation arbeta som läkare. Men så får det inte gå till. Det konstaterar kammarrätten i Stockholm i en ny dom. (2 kommentarer)

Åtalad läkare omhäktad – ska nu undersökas rättspsykiatriskt

Nyheter 20 FEB 2019 Den läkare som är åtalad misstänkt för en rad sexualbrott mot ett stort antal barn ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning och vara fortsatt häktad. Det beslutade Stockholms tingsrätt i dag, onsdag.  ()

Allt färre forskarutbildade läkare

Nyheter 20 FEB 2019 Mellan 2005 och 2017 har andelen forskarutbildade läkare minskat från 20 procent till 17 procent. Det visar statistik från SCB som Läkarförbundet sammanställt. För att motverka trenden vill förbundet att forskningserfarenhet ska värderas högre och generera högre lön. (4 kommentarer)

Specialitetsföreningar oroade för framtida rekrytering

Nyheter 20 FEB 2019 Flera specialitetsföreningar varnar för en skriande brist på specialister och oroas för framtiden, enligt en kartläggning som Dagens Medicin har gjort. ()

Fler patienter anmäler vårdskador

Nyheter 20 FEB 2019 Vårdskadorna fortsätter att öka, om än inte lika kraftigt som för några år sedan. Det skiljer dock mycket över landet – här kan du se hur det ser ut i din region. ()

Snart rena sprutor i hela landet

Nyheter 20 FEB 2019 Allt fler regioner inför sprututbyte för personer som injicerar droger efter att det kommunala vetot slopats. Även i Göteborg – där det länge funnits ett politiskt motstånd mot att dela ut sprutor till missbrukare – har en mottagning nu öppnat. ()

Kalmar ny ort för kunskapsprovet

Nyheter 19 FEB 2019 I helgen skrevs det teoretiska kunskapsprovet för läkare utbildade utanför EU/EES för tionde gången. 370 läkare skrev provet – 40 av dem gjorde det på den nya provorten Kalmar. (5 kommentarer)

Göteborgs universitet drar tillbaka varsel mot fälld professor

Nyheter 19 FEB 2019 Statens ansvarsnämnd ansåg inte att det fanns tillräcklig grund för att avskeda en professor vid Sahlgrenska akademin som flera gånger fällts för oredlighet i forskning. Nu drar Göteborgs universitet tillbaka varslet om uppsägning. (2 kommentarer)

»Man måste försöka väcka opinion och säga vad man tycker«

Nyheter 19 FEB 2019 På torsdag är det dags att prisa vinnarna av Årets artikel i Läkartidningen. Mikael Lehtihet, endokrinolog i Stockholm, segrar i kategorin debatt med sitt inlägg apropå missbruk av den fria förskrivningsrätten. ()

1177-läckan: Kan bli aktuellt med polisanmälan

Nyheter 19 FEB 2019 De tre regioner som drabbats av att patientsamtal till 1177 legat öppna på internet, avvaktar med att vidta skarpa åtgärder mot leverantören. Först måste händelsen utredas. ()

Miljoner 1177-samtal låg oskyddade på internet

Nyheter 18 FEB 2019 2,7 miljoner telefonsamtal till 1177 Vårdguiden med privata, känsliga uppgifter låg tillgängliga för vem som helst att ladda ner på internet. ()

Fler leg dras på grund av olämplighet

Nyheter 18 FEB 2019 Den vanligaste orsaken till återkallade legitimationer förra året var uppenbar olämplighet – en grund som har ökat markant. När det gäller förskrivningsrätt efterlyses skarpare åtgärder för att komma åt problem med äldre icke verksamma läkare. (1 kommentar)

Prövotid effektivt för missbruksproblem

Nyheter 18 FEB 2019 Antalet prövotider för läkare fortsätter att öka. Åtgärden beskrivs som särskilt effektiv för att komma till rätta med oskicklighet och missbruk. «Det är en populär åtgärd som verkar fungera allt bättre«, säger HSAN:s ordförande Susanne Billum. ()

Fördubbling av antalet återkallade läkarlegitimationer

Nyheter 18 FEB 2019 Förra året sköt antalet återkallade läkarlegitimationer och indragna förskrivningsrätter i höjden. Även antalet utdömda prövotider ökade bland läkare. ()

Karolinska agerade inte tillräckligt snabbt vid antisemitismanklagelser

Nyheter 18 FEB 2019 Karolinska universitetssjukhuset agerande inte tillräckligt när man fick in en anmälan om misstänkt antisemitism. Det är en av slutsatserna i en granskning som en advokatbyrå gjort för sjukhusets räkning. ()

Forskningsministern: Inte aktuellt med ny Macchiarini-utredning

Nyheter 18 FEB 2019 Karolinska institutet har en del kvar att jobba med efter Macchiarini-ärendet – men någon ny oberoende utredning är inte aktuell. Det säger forskningsministern Matilda Ernkrans (S) i en intervju med Ekot. ()

Forskare efterlyser granskning av böcker om kost och hälsa

Nyheter 18 FEB 2019 Många böcker med råd om kost och hälsa innehåller allvarliga fel, enligt fyra medicinska forskare. Nu efterlyser de en oberoende aktör som granskar böcker som påstås bygga på forskning och vetenskap. (1 kommentar)

141 kömiljoner ska kapa Skånes köer

Nyheter 15 FEB 2019 Alliansen i Skåne ska ge sjukhusen en morot att koordinera patienter och vårdpersonal. De 141 miljoner kronorna motsvarar Skånes del av den gamla kömiljarden. ()

Läkarförening begär central förhandling om primärvården

Nyheter 15 FEB 2019 Trots ett tillskott på 315 miljoner kronor till primärvården oroar sig Stockholms läkarförening för längre väntetider, fler arbetsuppgifter och försämrad arbetsmiljö. Nu begär föreningen central förhandling. (1 kommentar)

Socialstyrelsen föreslår ny vårdform för placerade barn

Nyheter 15 FEB 2019 Socialstyrelsen ser risker för att barn och unga som vårdas enligt LVU inte får hälso- och sjukvård på samma villkor som andra. Nu vill myndigheten testa en ny form av integrerad vård där bland annat läkare ska ingå i teamet. ()

Nästan ett halvår till lex Maria

Nyheter 15 FEB 2019 Tiden från en händelse till en lex Maria-anmälan har ökat med en tredjedel på några år och är nu 166 dagar. IVO varnar för upprepade incidenter och försvårade utredningar. Men det skulle också kunna vara tecken på bättre utredningar. ()

Mer primärvård i privat regi

Nyheter 14 FEB 2019 Regionerna lägger allt mer pengar på att köpa tjänster av privata aktörer. Och antalet privata vårdcentraler närmar sig antalet offentliga, visar en ny rapport. ()

Nepi slutar med läkemedelsepidemiologi

Nyheter 14 FEB 2019 Stiftelsen Nepi – Nätverk för läkemedelsepidemiologi – kommer tills vidare inte att ägna sig åt läkemedelsepidemiologi. Orsaken är Socialstyrelsens inskränkningar i utlämnande av statistik för försäljning av enskilda läkemedel. (1 kommentar)

»Barn till EU-migranter hamnar i en gråzon«

Nyheter 14 FEB 2019 Barn till EU-migranter hamnar i en gråzon när det gäller rätten till sjukvård. Därmed faller ett tungt ansvar på den enskilde läkaren. Det menar Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt, som med en ny bok vill väcka debatt i frågan. ()

Ny dyr behandling ger nytt hopp vid Skelleftesjukan

Nyheter 14 FEB 2019 Två nya genterapier godkändes förra året för behandling vid den genetiska sjukdomen familjär amyloidos med polyneuropati, som i Sverige kallas Skelleftesjukan. Läkartidningen har träffat Ole Suhr, professor i Umeå, som anser att de nya terapierna är ett stort steg framåt. (2 kommentarer)

Här finns den bästa hjärtinfarktsvården

Nyheter 14 FEB 2019 Bästa hjärtinfarktsvården finns i Falun och Sollefteå, enligt kvalitetsregistret Swedeheart som släpper sitt årliga kvalitetsindex lagom till alla hjärtans dag. ()

Regeringen ser över effekterna av stoppad läkemedelsstatistik

Nyheter 13 FEB 2019 Regeringen vill på kort sikt lindra effekterna av att Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten slutar lämna ut statistik över enskilda läkemedel. Det meddelar nu socialminister Lena Hallengren (S). ()

Ny upphandling väntar Bollnäs sjukhus

Nyheter 13 FEB 2019 »Stora förändringar« gör att Aleris överlämnar driften av Bollnäs sjukhus. Men planen är att det även framöver ska drivas privat. ()

Karolinska tvingas hyra in dyra operationsteam

Nyheter 13 FEB 2019 Karolinska universitetssjukhuset brottas just nu med ett svårt ekonomiskt läge. Samtidigt hyr sjukhuset in operationsteam från ett bemanningsföretag utanför ramavtalet till en kostnad av 800 000 kronor i veckan. (2 kommentarer)

Hoppas upptäcka och skydda patienter med nya arbetssätt

Nyheter 13 FEB 2019 Staffan Rönnberg, medicinskt ansvarig läkare på vårdcentralen i Mjölby, är självkritisk. ()

»Det räcker inte att några av oss åker runt och föreläser«

Nyheter 13 FEB 2019 Vården sviker patienter som drabbas av hedersförtryck. Det anser ST-läkaren Camilla Starck, som det senaste året varit på föreläsningsturné i sjukvården. Hon har mött mycket okunskap – men också stor nyfikenhet. ()

Regionen övertar Bollnäs sjukhus från Aleris

Nyheter 12 FEB 2019 Region Gävleborg tar tillbaka driften av Bollnäs sjukhus efter sju år hos vårdföretaget Aleris. Det oroar oppositionen.  (1 kommentar)

Böcker


Beställ en bok från Läkartidningen!

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Läkartidningen arrangerar


Ta del av de senaste rönen. Träffa kollegor. Knyt kontakt med nya arbetsgivare.

Om läsarkommentarer


Välkommen att delge övriga läsare synpunkter på innehållet i en artikel.