Denna webbplats vänder sig till läkare

Regionen sparade miljonbelopp när gratiskaffe infördes

Regionen sparade miljonbelopp när gratiskaffe infördes för personalen

I stället för att hyra kaffeautomater köpte Region Västerbotten loss dem och införde gratiskaffe. Under 2022 sparade man in 2 miljoner kronor.

Vårdpersonal slänger överblivna läkemedel i vanliga soporna

Vårdpersonal slänger överblivna läkemedel i vanliga soporna

Överblivna läkemedel slängs i de vanliga soporna i vissa verksamheter på Centralsjukhuset i Kristianstad. Det rör sig om läkemedel som varit i kontakt med patienter, där det finns risk för blodsmitta.

Ojämlik tillgång till screening av bukaortaaneurysm i regionerna

Ojämlik tillgång till screening av bukaortaaneurysm i regionerna

Ungefär 90 procent av Sveriges män i åldersgruppen 65 år blir kallade till screening av bukaortaaneurysm, och bland dessa är det ca 80 procent som screenas. Men siffrorna varierar mellan regionerna. I Region Västernorrland har screeningen drabbats av en pandemieffekt, säger Elisabet Skagius, överläkare på kärlkirurgen vid Sundsvalls sjukhus.

Drygt 100 år sedan som Röntgen lade grunden för modern bilddiagnostik

Han lade grunden för den moderna bilddiagnostiken av kroppens inre

Röntgens upptäckt i slutet av 1800-talet är fantastisk på flera sätt. För det första lade den grunden för all bilddiagnostik av kroppens inre, en omistlig del av modern medicinsk diagnostik. För det andra har väl en medicinsk upptäckt aldrig, vare sig förr eller senare, meddelats så snabbt över hela jorden, skriver Mats Geijer.

Den nationella läkemedelslistan riskerar att bli en administrativ fälla

Den nationella läkemedelslistan: en administrativ fälla för läkare?

Läkarna kommer att få en ny och i praktiken omöjlig uppgift: att manuellt jämföra skillnader mellan ordinationer i patientjournalen och recept i den nationella läkemedelslistan, skriver Mikael Hoffmann, Susanne Bergenbrant Glas och Tobias Alfvén.

Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor

Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor efter protester

Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande Göran Stiernstedt säger sig ta personalens protester på stort allvar. Nu utlovar han en extern granskning av regelverket kring bisysslor och uppgifterna om tystnadskultur.

Nationell stödlinje på gång för personer med psykisk ohälsa

Nationell stödlinje på gång för personer med psykisk ohälsa

En ny nationell stödlinje ska hjälpa personer med psykisk ohälsa samt deras anhöriga och närstående. Tanken är att den ska fungera som ett komplement till regionernas hälso- och sjukvård.

Flera parallella demonstrationer: »Accepterar inte skräckvälde«

Flera parallella demonstrationer: »Accepterar inte skräckvälde«

Demonstrationer hölls vid flera sjukhus i Stockholm på onsdagen mot att Karin Pettersson, chef på förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, avskedats på grund av grov illojalitet. »Karolinska har bedrivit en repressiv personalpolitik som vi inte accepterar«, säger läkaren Ida Lagerström.

Starkt skildrat om dem som slet under pandemin

Stark skildring om dem som slet under covid-19-pandemin

»Skildringen av de prioriteringar som läkarna tvingas göra, att ställa patientgrupper mot varandra och att tvingas välja vem som behöver respiratorn bäst, är plågsam att se«, skriver Tina Vilhelmsson som sett serien »Visselblåsaren – en läkares kamp«, en serie hon finner mycket sevärd.

Forskare kapade – medförfattare mot sin vilja

Forskare fick identitet kapad – blev medförfattare mot sin vilja

När Ulf Arborelius, forskare på Karolinska institutet, upptäcker att han angetts som medförfattare till en vetenskaplig artikel som han aldrig hört talas om börjar en osannolik historia rullas upp. En historia som innehåller ingredienser som en påhittad avdelning, en fejkad hemsida och den amerikanska tv-kanalen CNN:s nyhetsankare Wolf Blitzer.

»Det kan verkligen få konsekvenser«

»Det kan verkligen få konsekvenser«

Problemet med kapade forskare är inte särskilt uppmärksammat, enligt Gert Helgesson, professor i medicinsk etik på Karolinska institutet. »Men det behöver inte betyda att det är ett väldigt ovanligt fenomen«, säger han.

Cartesiansk dualism i ohälsans otjänst

Cartesiansk dualism i ohälsans otjänst – nytt steg efterlyses

Vi behöver bli bättre på att kommunicera kring kropp och »själ«, och inte använda ett dualistiskt språk där kroppsliga och mentala processer anses väsensskilda.

Neddragningarna i Värmland: 370 tjänster ska bort

Nästa steg i neddragningarna i Värmland: 370 tjänster ska bort

Nästa steg i de planerade neddragningarna i Region Värmland är klara: 370 tjänster inom hälso- och sjukvården ska bort. Sammanlagt räknar regionen med att behöva skära ner med 500 tjänster, vilket är 250 färre än först planerat.

Capio återbetalar 8 miljoner kronor

Capio betalar tillbaka 8 miljoner kronor till Region Stockholm

Capio uppger att en felaktig tolkning ligger bakom att man registrerat oplanerade besök till särskilda boenden för äldre som akuta. Nu vill man betala tillbaka 8 miljoner kronor till Region Stockholm.

Sjukhusdirektörens mejl ses som ett hot mot att demonstrera

Mejl från Karolinskas direktör ses som ett hot inför demonstration

Ett mejl från sjukhusdirektör Patrik Rossi har trissat upp den redan upprörda stämningen på Karolinska universitetssjukhuset ytterligare. »Jag tolkar det som att han försöker skrämma oss från att genomföra manifestationerna«, säger läkaren Jona Elings Knutsson.

Beslutat: Region Stockholms akutsjukhus ska avbolagiseras

Beslut i dag: Region Stockholms akutsjukhus ska avbolagiseras

Efter en stundtals hätsk debatt i regionfullmäktige beslutades i dag att Region Stockholms egenägda akutsjukhus ska avbolagiseras från och med den 1 januari 2025.

Avskedandet ska granskas externt

Karolinskas styrelseordförande: »Ska granskas externt«

Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande Göran Stiernstedt säger till Sveriges Radio att avskedandet av Karin Pettersson nu ska granskas externt.

»Sorgligt att arbetsgivaren inte har haft bättre koll på reglerna«

»Sorgligt att arbetsgivaren inte har haft bättre koll på reglerna«

Sorgligt att arbetsgivaren Region Jämtland Härjedalen inte har haft bättre koll, men bra att problemet nu har uppdagats. Det sade läkarna Mikael Jönsson och Lisa Bergström efter gårdagens informationsmöte om läkarnas uteblivna ersättningar.