Denna webbplats vänder sig till läkare
Behandling av icke spridd prostatacancer – individuellt val

Behandling av icke spridd prostatacancer – individuellt val

Valet av behandling för prostatacancer är individuellt och beror på både patient- och tumörfaktorer. All behandling för prostatacancer bör kvalitetssäkras genom Nationella prostatacancerregistret (NPCR).

Tillförordnad chef blir ordinarie på CSK

Mats Molt Rolfsson ny chef på CSK

Mats Molt Rolfsson blev biträdande sjukhuschef i Kristianstad 2018 och har varit tillförordnad sedan början av året. Nu blir han ordinarie förvaltningschef.

Prostatacancer – utredning, klinisk diagnostik och screening

Prostatacancer – utredning, klinisk diagnostik och screening

MRT av prostata medför att färre män med förhöjt PSA biopseras och diagnostiseras med kliniskt betydelselös cancer än tidigare. Screening med PSA-prov följd av systematiska biopsier minskar dödligheten i prostatacancer men leder till betydande överdiagnostik.

5 frågor: AI-modeller blir viktiga verktyg

5 frågor till Rebecka Arnsrud Godtman

Rebecka Arnsrud Godtman, docent, specialistläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, är en av författarna till temaartikeln om prostatacancerdiagnostik.

Dagjourcentraler kan läggas ned

Dagjourcentraler kan läggas ned

Dagjourcentralerna i Östergötland, som avlastar akuter och vårdcentraler, riskerar nedläggning när regionen ska spara pengar. »Katastrof«, säger läkaren Ninni Arfwidsson till Norrköpings Tidningar.

Prostatacancer – en sjukdom i förändring

Prostatacancer – sjukdom i förändring

Nya diagnostiska metoder och behandlingar har förbättrat situationen dramatiskt. Tema Prostatacancer beskriver några av de viktigaste utvecklingsområdena.

Programledningarna eniga: Ingen rätt till samvetsfrihet för studenter

Programledningarna är eniga: Ingen rätt till samvetsfrihet

De programansvariga för landets olika läkarutbildningar är eniga om att studenters personliga övertygelser inte ska ge dem rätt att hoppa över obligatoriska moment. »Vi kommer nog alla att se över hur vi formulerar oss i informationsbreven efter antagning«, säger Mikael Hasselgren vid programledningen i Örebro.

Betona ledarskap under studietiden – och fler blir chefer

Stärk ledarskapsutbildningen för studenterna – så vill fler bli chefer

Fler läkare skulle bli chefer om det fanns en fortlöpande ledarskapsutbildning under hela studietiden, skriver Karl Freier.

Klart: 283 tjänster försvinner från Karolinska universitetssjukhuset

Varslet avslutat på Karolinska

283 tjänster försvinner från Karolinska universitetssjukhuset och varslet är klart. 14 personer har sagts upp, medan resten av minskningen sker genom omplaceringar och pensioneringar. (1 kommentar)

Hjärtsjuk skickades runt mellan sjukhus – avled av hjärtstopp

Hjärtsjuk skickades runt mellan sjukhus – avled av hjärtstopp

En patient med hjärtproblem bollades runt mellan olika sjukhus i ett av landets storstadsområden innan hen till slut fick vård. Några timmar senare avled patienten med akut hjärtstopp, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Ska öka samverkan mellan militär och civil sjukvård

Nytt uppdrag ska öka samverkan mellan militär och civil sjukvård

Regeringen ger Socialstyrelsen och Försvarsmakten i uppdrag att ta fram rutiner för samverkan mellan myndigheterna, militärregionerna och civila sjukvårdshuvudmän i händelse av masskada. En delrapport ska presenteras i slutet av 2024.

Hon föreslås bli ny ordförande i DLF

Föreslås bli ny ordförande i DLF

Nu står det klart att valberedningen föreslår Ylva Sandström som ny ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen när Marina Tuutma lämnar posten hon haft sedan 2017. »Det känns jättekul, det är ett väldigt roligt uppdrag«, säger hon. 

»De som förskriver på ett rimligt sätt bör snarare få fler möjligheter«

»De som förskriver på ett bra sätt bör snarare få fler möjligheter«

Tidöpartiernas planer på att strama åt fritidsförskrivningen av läkemedel sågas av Läkarförbundet. Nu har förbundet skickat in sina egna förslag till regeringen på hur man kan komma åt det fåtal läkare som missköter förskrivningarna – utan att försvåra för resten.

4 frågor: Vi gläder oss över flera viktiga medicinska framsteg

4 frågor till Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi

Anna Josefson, ordförande, överläkare, hudkliniken, Universitetssjukhuset Örebro, svarar på 4 frågor.

»Låt fler läkare bli dubbelspecialister i allmänmedicin«

KD: Låt fler bli dubbelspecialister i allmänmedicin

Vi vill att läkare inom specialiteter det inte råder brist på får möjlighet att göra ytterligare en ST-tjänst i allmänmedicin med bibehållen specialistlön, skriver företrädare för Kristdemokraterna i Stockholm. (1 kommentar)

Granskning: Myndigheter hjälper inte vården att skydda känsliga data

Granskning: Vården får inte hjälp att skydda känsliga data

Socialstyrelsen, Imy, Ivo och MSB gör inte tillräckligt för att hjälpa vårdgivare att skydda känsliga uppgifter om patienter, enligt en färsk granskning från Riksrevisionen. Risken är att uppgifter läcker ut eller blir svåra för vårdgivare att hitta i akuta situationer.

Östergötlands styre får anmärkning för misskött ekonomi: »Hemläxa«

Anmärkning för dålig ekonomi i Östergötland: »Blir hemläxa«

Regionstyrelsen i Östergötland får en anmärkning av revisorerna för att ha misskött regionens ekonomi. »Det är långt ifrån tomma ord och om regionfullmäktige delar vår uppfattning om en anmärkning är det en hemläxa«, säger revisionens ordförande Per Petersén. (2 kommentarer)

Patient dog efter gallstensoperation – vårdbolag gör lex Maria-anmälan

Patient dog efter gallstensoperation – vårdbolag gör lex Maria-anmälan

Ett vårdbolag har gjort en lex Maria-anmälan efter att en patient i norra Sverige dog till följd av en gallstensoperation som ägde rum förra året. (1 kommentar)