Denna webbplats vänder sig till läkare

Ska öka samverkan mellan militär och civil sjukvård

Nytt uppdrag ska öka samverkan mellan militär och civil sjukvård

Regeringen ger Socialstyrelsen och Försvarsmakten i uppdrag att ta fram rutiner för samverkan mellan myndigheterna, militärregionerna och civila sjukvårdshuvudmän i händelse av masskada. En delrapport ska presenteras i slutet av 2024.

»De som förskriver på ett rimligt sätt bör snarare få fler möjligheter«

»De som förskriver på ett bra sätt bör snarare få fler möjligheter«

Tidöpartiernas planer på att strama åt fritidsförskrivningen av läkemedel sågas av Läkarförbundet. Nu har förbundet skickat in sina egna förslag till regeringen på hur man kan komma åt det fåtal läkare som missköter förskrivningarna – utan att försvåra för resten.

4 frågor: Vi gläder oss över flera viktiga medicinska framsteg

4 frågor till Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi

Anna Josefson, ordförande, överläkare, hudkliniken, Universitetssjukhuset Örebro, svarar på 4 frågor.

Hon föreslås bli ny ordförande i DLF

Föreslås bli ny ordförande i DLF

Nu står det klart att valberedningen föreslår Ylva Sandström som ny ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen när Marina Tuutma lämnar posten hon haft sedan 2017. »Det känns jättekul, det är ett väldigt roligt uppdrag« säger hon. 

»Låt fler läkare bli dubbelspecialister i allmänmedicin«

KD: Låt fler bli dubbelspecialister i allmänmedicin

Vi vill att läkare inom specialiteter det inte råder brist på får möjlighet att göra ytterligare en ST-tjänst i allmänmedicin med bibehållen specialistlön, skriver företrädare för Kristdemokraterna i Stockholm.

Granskning: Myndigheter hjälper inte vården att skydda känsliga data

Granskning: Vården får inte hjälp att skydda känsliga data

Socialstyrelsen, Imy, Ivo och MSB gör inte tillräckligt för att hjälpa vårdgivare att skydda känsliga uppgifter om patienter, enligt en färsk granskning från Riksrevisionen. Risken är att uppgifter läcker ut eller blir svåra för vårdgivare att hitta i akuta situationer.

Östergötlands styre får anmärkning för misskött ekonomi: »Hemläxa«

Anmärkning för dålig ekonomi i Östergötland: »Blir hemläxa«

Regionstyrelsen i Östergötland får en anmärkning av revisorerna för att ha misskött regionens ekonomi. »Det är långt ifrån tomma ord och om regionfullmäktige delar vår uppfattning om en anmärkning är det en hemläxa«, säger revisionens ordförande Per Petersén. (1 kommentar)

Patient dog efter gallstensoperation – vårdbolag gör lex Maria-anmälan

Patient dog efter gallstensoperation – vårdbolag gör lex Maria-anmälan

Ett vårdbolag har gjort en lex Maria-anmälan efter att en patient i norra Sverige dog till följd av en gallstensoperation som ägde rum förra året. (1 kommentar)

Bedragare utgav sig för att vara vårdpersonal: »Oerhört olustigt«

Bedragare utgav sig för att vara vårdpersonal: »Oerhört olustigt«

Bedragare i Region Västerbotten har utgett sig för att vara vårdpersonal för att försöka lura till sig pengar. En kvinna som sökt vård för en knöl i bröstet blev av med 150 000 kronor till en bedragare som sade sig ringa från mammografimottagningen. »Det är oerhört olustigt« säger regionens beredskapsläkare Sofie Jacobsson.

Om vikten av oral hälsa i ny bok

Om vikten av oral hälsa

»Boken ansluter till en pågående global trend, att munsjukdomar är en del av människors hälsa och att de ska betraktas och behandlas som de folksjukdomar de faktiskt är«, skriver Anders Gustafsson, som har läst boken »Oral«.

Nya könslagen splittrar läkarkåren: »Ett viktigt statligt erkännande«

Ny könslag splittrar läkarkåren: »Viktigt statligt erkännande«

Efter en utdragen debatt röstade riksdagen under onsdagen igenom den omstridda nya könstillhörighetslagen. »Det här är ett statligt erkännande som jag tänker är viktigt«, säger överläkaren Cecilia Dhejne till P4 Stockholm. (1 kommentar)

Temachefen efter kravet på avgång: »Strömmar in stöd«

Per Mattsson om hårda kritiken efter avskedandet: »Strömmar in stöd«

Avgångskravet som medarbetarna har riktat mot temachefen Per Mattsson har inte rubbat förtroendet för honom i Karolinska universitetssjukhusets högsta ledning. Själv säger Per Mattsson att ett stort stöd har strömmat in till honom. (1 kommentar)

Vem har ansvaret för fortsatt läkemedelsbehandling?

Vem har ansvar för den fortsatta behandlingen med läkemedel?

Det är vanligt att patienter saknar giltiga recept på apotek. Då är det oklart för både patient och farmaceut hur behandlingen ska fortsätta. Det finns ingen enda snabb och enkel lösning på problemet. Artikelförfattarna välkomnar en dialog med patientföreträdare, myndigheter och övriga aktörer kring detta, som utgår från Socialstyrelsens föreskrifter om ansvar för ordination av läkemedel. (2 kommentarer)

Sannolikhet för spontan regress av navelbråck hos barn

Sannolikhet för spontan regress av navelbråck hos barn studerad

Sammantaget antyder resultaten, trots studiens begränsningar, att reparation i de allra flesta fall inte bör genomföras förrän barnet nått 5 års ålder.

Uppsagd regiondirektör fick miljonavtal trots kris: »Oansvarigt«

Uppsagd regiondirektör fick miljoner trots kris: »Oansvarigt«

Region Sörmland står inför stora besparingar. Samtidigt landade kostnaden för uppsägningen av den tidigare regiondirektören på 8,3 miljoner kronor. »Oansvarigt«, säger Marie Engman, vice ordförande för Sörmlands läkarförening till Katrineholms-Kuriren.

Sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk

Beslut om sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk

Beskedet om en eventuell sommarstängning av jouren och obs-platserna på hälsocentralen i Jokkmokk har väckt ilska och oro. Bakgrunden till stängningen är bemanningsproblem efter att regionen beslutat att dra ner på hyrpersonal, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Lars Rocksén: Stora brister i rapporten om Sollefteå sjukhus

»Stora brister« i rapport om framtiden för Sollefteå sjukhus

Rapporten som kan avgöra framtiden för sjukhuset i Sollefteå bygger på rena felräkningar, enligt Lars Rocksén, första vice ordförande i Läkarförbundet och läkare i Västernorrland. Sannolikt skulle delar av den tänkta besparingen ätas upp av kostnader i andra änden. »Det finns stora brister i underlaget och slutsatserna«, säger han. (6 kommentarer)

Igångsättning sköts upp på grund av platsbrist – nyfött barn avled

Igångsättning sköts upp på grund av platsbrist – nyfött barn avled

Ett sjukhus i västra Sverige har gjort en lex Maria-anmälan efter att ett barn dog kort efter förlossning. E coli påvisades hos både mamman och barnet, och den interna utredningen visar att igångsättningen av den gravida sköts upp på grund av platsbrist. (1 kommentar)