På torsdagen presenterade SVT höstens program, allt från dokumentärer till underhållningsprogram. Bland ett antal välkända titlar fanns också den nya serien »Din hjärna«. Det programmet leds av Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare.

– Vi har gjort en serie om hjärnan. Hur funkar vi socialt? Vad händer under stress? Vad händer med hjärnan i en digital värld? säger Anders Hansen till SVT Nyheter.

– Alla de här frågeställningarna går vi till botten med och förklarar på ett sätt som är kul, inbjudande, öppet, men ändå förankrat i den absolut bästa forskningen. 

Anders Hansen har skrivit flera böcker, till exempel »Hjärnstark« och »Skärmhjärnan«. Han är även föreläsare och har intervjuats i ett antal tv-program. I somras var han också sommarpratare i Sveriges Radio P1, där han tog upp frågan om varför svenskarna mår så dåligt när de egentligen har det så bra.

Det finns fler tv-program i höst som berör temat medicin. Ett exempel är »Landet lyckopiller«, där komikern Nour El Refai bland annat intervjuar läkare om varför så många tar antidepressiva läkemedel. Och i »Sjukt stressad« följer Uppdrag granskning i sex avsnitt några unga kvinnor som på olika sätt blivit sjuka av stress. 

Dessutom återkommer det mer lättsamma programmet »Fråga Lund«. Ett antal experter guidar tittarna i olika ämnen, där läkaren Henrik Widegren får ta tag i de medicinska frågorna. Och så kommer ytterligare en säsong av »Fråga doktorn«, som i våras för första gången på 16 år fick en ny läkare – Karin Granberg.

Anders Hansens program har premiär den 23 september. En smygtitt finns på SVT:s webbplats.

 

Läs även:

Två läkare blir sommarvärdar i P1

»Hjärnan stärks fantastiskt mycket av fysisk aktivitet«

Hon blir den nya tv-doktorn