Förra veckan dödades en 73-årig läkare i Indien av en folkhop i delstaten Assam. Han överfölls av anhöriga och kollegor till en död tearbetare som gav läkaren skulden för arbetarens död, enligt India Today. Läkaren, som egentligen gått i pension men arbetade som volontär på teplantagen, anklagades för arbetarens död eftersom han inte funnits på plats när arbetaren dog.

Under tisdagen protesterar läkare i Assam i nordöstra Indien på uppmaning av Indian Medical Association (IMA) med anledning av mordet. Läkarna stannade hemma från sina arbeten – den akuta sjukvården hölls dock öppen som vanligt. Protesten omfattar flera sjukhus, medicinska högskolor och vårdcentraler.

IMA har krävt att de som är ansvariga för dådet grips och ställs inför rätta. Även Word Medical Association (WMA) har uttalat sig. WMA-presidenten Dr. Leonid Eidelman uppger att han ser fallet som ännu ett fruktansvärt exempel på den ökande trenden med våld mot sjukvårdspersonal i Indien och över hela världen. WMA har kallat Indian Medical Association till ett akut möte och kräver i ett brev till Indiens premiärminister att han vidtar åtgärder för att skydda landets hälso- och sjukvårdspersonal.

För att komma till rätta med våldet har ett lagförslag tagits fram som innebär att den som attackerar en läkare på ett sjukhus kan dömas till upp till tio års fängelse.  

Ett 20-tal personer uppges ha gripits misstänkta för mordet på läkaren i Assam, enligt indiska medier.

I juni i år demostrerade runt 800 indiska läkare för en bättre arbetsmiljö efter att två underläkare misshandlats allvarligt på ett sjukhus i Calcutta. Läkarna attackerades i en sjukhuskorridor av en grupp män som var upprörda efter en anhörigs död. Läkarna hade dock inte varit inblandade i patientens vård, men de anhöriga hade enligt The Guardian hoppat på de första läkarna som de såg.

»Detta har pågått för länge. Vi har rätt till säkerhet som vanliga medborgare. Detta våld mot läkare är inte acceptabelt i ett civiliserat samhälle«, sa Dr Rajan Sharma, presidenten i IMA, ett uttalande efter händelsen i juni.

I en undersökning som IMA gjort uppgav 75 procent av läkarna att de utsatts för verbala hot och 12 procent att de har utsatts för fysiskt våld. På ett stort sjukhus i New Dehli upplevde sig läkarna så utsatta att läkarföreningen erbjöd självförsvarskurser.