Denna webbplats vänder sig till läkare
Korten på bordet då Spur granskar

Spur-uppdrag: Säkra kvaliteten på landets ST-utbildningar

Överläkarna Anders Lind och Jan Cedergren har ett viktigt uppdrag. De är 2 av nästan 480 Spur-inspektörer som arbetar för att säkra kvaliteten på landets AT- och ST-utbildningar. Läkartidningen följde med dem på inspektion i Skövde.

Kritik efter val av smärtlindring vid tvillingförlossning

Kritik efter val av smärtlindring – barn föddes med syrebrist

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar flera delar i en tvillingförlossning där ett barn fick syrebrist. Brister fanns i val av smärtlindring, hur läkaren hanterade denna, och hur lång tid det tog från påverkade fosterljud till barnen förlösts.

Riktlinjer för nedtrappning av psykofarmaka

Riktlinjer för nedtrappning av psykofarmaka

»Många kliniker har ’The Maudsley Prescribing Guidelines’ i bokhyllan. Denna volym bör ha en självklar plats bredvid«, skriver Behroz Dehdari om boken som innehåller förslag på hur man trappar ner antidepressiva, bensodiazepiner och gabapentinoider.

Astra Zeneca drar tillbaka covidvaccin

Astra Zeneca drar tillbaka vaccin

Läkemedelstillverkaren Astra Zeneca drar tillbaka sitt coronavaccin över hela världen, rapporterar The Telegraph. Orsakerna uppges vara rent kommersiella, eftersom nya vacciner dykt upp.  

Regional skillnad i incidensen av skador efter ledprotesoperation

Skador efter ledprotesoperation skiljer sig mellan regioner

Det råder regionala skillnader i incidensen av patientskador efter primära höft- och knäprotesoperationer. Kliniker som opererar ett större antal höft- och knäproteser förefaller få en rutin och erfarenhet av ingreppen som ger färre patientskador.

5 frågor: »Ska inte vara något skamligt«

5 frågor till Margareta Hedström

Margareta Hedström, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och adjungerad professor i ortopedisk kirurgi, Karolinska institutet, har tillsammans med kollegor skrivit artikeln »Regional skillnad i incidensen av patient­­skador efter ledprotes­operation«.

Region Gävleborg går mot betydligt sämre siffror än budget

Region Gävleborg går mot betydligt sämre siffror än budget för 2024

Region Gävleborgs delårsrapport visar ett verksamhetsresultat på -370 miljoner kronor, 170 miljoner kronor sämre än budget. Nu pekar allt mot ett betydligt större negativt resultat för hela 2024 också.

Nationella läkemedelslistan ska ses som ett arbetssätt – inte bara IT

Se Nationella läkemedelslistan som ett arbetssätt – inte bara IT

De sparade recepten i den nationella läkemedelslistan kommer inte annat än undantagsvis att stämma bättre överens med hur patienten är ordinerad att genomföra sina läkemedelsbehandlingar i dag, skriver Mikael Hoffmann, Susanne Bergenbrant Glas och Tobias Alfvén i en slutreplik.

Varsel på 100 tjänster i Värmland

Varsel på 100 tjänster i Värmland

Region Värmland kommer att lägga ett varsel på 100 tjänster, meddelade regiondirektör Peter Bäckstrand under tisdagen. Såväl administratörer och handläggare som andra medarbetare berörs av varslet.

Läkare befarar att ALS-patienter kan få betala själva för ny genterapi

Läkare befarar att ALS-patienter kan få betala för ny genterapi

Svenska läkare är oroliga för att SKR:s råd för nya terapier, NT-rådet, kommer att säga nej till en ny genterapi för patienter med en viss form av ALS. De ser behandlingen som ett viktigt genombrott.

Akuten i Malmö gör sig redo för ökat flöde under Eurovision

Akuten i Malmö gör sig redo för ökat flöde av patienter under Eurovision

Samtidigt som Eurovisionfantaster från när och fjärran väller in i Malmö gör sig akuten redo för ett ökat patientflöde de närmaste dagarna. Läkartidningen har pratat förberedelser med läkaren Andreas Gyldenkærne, sektionschef på akutmottagningen.

Ledningen i Västernorrland vill lägga ned avdelningar i Sollefteå

Ledningen i Västernorrland vill lägga ned avdelningar i Sollefteå

Den politiska majoriteten i Region Västernorrland har kommit fram till vilket alternativ man förespråkar för Sollefteå sjukhus. I praktiken ska ett flertal avdelningar läggas ned och mycket vård styras mot länets andra sjukhus.

Intensiv fas börjar i arbetet som kan reformera sjukvården

Intensiv fas börjar i arbetet som kan reformera sjukvården

Nu ska Vårdansvarskommittén börja analysera olika scenarion för hur hälso- och sjukvården i landet kan komma att styras i framtiden – och det finns en stor mängd aspekter och inspel att ta hänsyn till. »Det kokar i huvudet«, säger kommitténs ordförande Jean-Luc af Geijerstam. (2 kommentarer)

Lycksele BB stänger även i sommar

Lycksele BB stänger i sommar

Lycksele BB håller stängt även denna sommar. Anledningen är att regionen inte får ihop tillräckligt med personal, rapporterar SVT Västerbotten.

Tidigare upptäckt av lungcancer med analys av tumör-DNA i blod

Tidigare upptäckt av lungcancer med analys av tumör-DNA i blod

Analys av cirkulerande tumör-DNA från blodprov detekterar ca 75 procent av behandlingsvägledande mutationer i senare stadium av lungcancer. 

Rutinmässig administrering av propofol vid koloskopi ifrågasatt

Rutinmässig administrering av propofol vid koloskopi ifrågasatt

Användning av propofolsedering var inte associerad med förbättrade kvalitetsmått vid koloskopi, men med ökade kostnader, enligt en populationsbaserad kohortstudie.

Sverige högt över Europasnittet för vårdinfektioner

Sverige högt över Europasnittet för vårdrelaterade infektioner

Sverige har hög förekomst av vårdrelaterade infektioner, men förhållandevis låg förekomst av antibiotikaresistens i dessa. Det visar en ny rapport från Europeiska smittskyddsmyndigheten. (1 kommentar)

Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde

Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde

Ett knappt halvår efter stängningen av akuten i Lidköping larmar nu förtroendevalda på Skaraborgs sjukhus i Skövde om att stängningen fått stora konsekvenser för personalen där. »Det blir ett etiskt problem«, säger Läkarförbundets sektionsordförande Andreas Möhlendick. (6 kommentarer)