Denna webbplats vänder sig till läkare

Patient dog efter gallstensoperation – vårdbolag gör lex Maria-anmälan

Patient dog efter gallstensoperation – vårdbolag gör lex Maria-anmälan

Ett vårdbolag har gjort en lex Maria-anmälan efter att en patient i norra Sverige dog till följd av en gallstensoperation som ägde rum förra året.

Bedragare utgav sig för att vara vårdpersonal: »Oerhört olustigt«

Bedragare utgav sig för att vara vårdpersonal: »Oerhört olustigt«

Bedragare i Region Västerbotten har utgett sig för att vara vårdpersonal för att försöka lura till sig pengar. En kvinna som sökt vård för en knöl i bröstet blev av med 150 000 kronor till en bedragare som sade sig ringa från mammografimottagningen. »Det är oerhört olustigt« säger regionens beredskapsläkare Sofie Jacobsson.

Om vikten av oral hälsa i ny bok

Om vikten av oral hälsa

»Boken ansluter till en pågående global trend, att munsjukdomar är en del av människors hälsa och att de ska betraktas och behandlas som de folksjukdomar de faktiskt är«, skriver Anders Gustafsson, som har läst boken »Oral«.

Nya könslagen splittrar läkarkåren: »Ett viktigt statligt erkännande«

Ny könslag splittrar läkarkåren: »Viktigt statligt erkännande«

Efter en utdragen debatt röstade riksdagen under onsdagen igenom den omstridda nya könslagen. »Det här är ett statligt erkännande som jag tänker är viktigt«, säger överläkaren Cecilia Dhejne till P4 Stockholm.

Temachefen efter kravet på avgång: »Strömmar in stöd«

Per Mattsson om hårda kritiken efter avskedandet: »Strömmar in stöd«

Avgångskravet som medarbetarna har riktat mot temachefen Per Mattsson har inte rubbat förtroendet för honom i Karolinska universitetssjukhusets högsta ledning. Själv säger Per Mattsson att ett stort stöd har strömmat in till honom.

Vem har ansvaret för fortsatt läkemedelsbehandling?

Vem har ansvar för den fortsatta behandlingen med läkemedel?

Det är vanligt att patienter saknar giltiga recept på apotek. Då är det oklart för både patient och farmaceut hur behandlingen ska fortsätta. Det finns ingen enda snabb och enkel lösning på problemet. Artikelförfattarna välkomnar en dialog med patientföreträdare, myndigheter och övriga aktörer kring detta, som utgår från Socialstyrelsens föreskrifter om ansvar för ordination av läkemedel.

Sannolikhet för spontan regress av navelbråck hos barn

Sannolikhet för spontan regress av navelbråck hos barn studerad

Sammantaget antyder resultaten, trots studiens begränsningar, att reparation i de allra flesta fall inte bör genomföras förrän barnet nått 5 års ålder.

Uppsagd regiondirektör fick miljonavtal trots kris: »Oansvarigt«

Uppsagd regiondirektör fick miljoner trots kris: »Oansvarigt«

Region Sörmland står inför stora besparingar. Samtidigt landade kostnaden för uppsägningen av den tidigare regiondirektören på 8,3 miljoner kronor. »Oansvarigt«, säger Marie Engman, vice ordförande för Sörmlands läkarförening till Katrineholms-Kuriren.

Sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk

Beslut om sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk

Beskedet om en eventuell sommarstängning av jouren och obs-platserna på hälsocentralen i Jokkmokk har väckt ilska och oro. Bakgrunden till stängningen är bemanningsproblem efter att regionen beslutat att dra ner på hyrpersonal, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Lars Rocksén: Stora brister i rapporten om Sollefteå sjukhus

»Stora brister« i rapport om framtiden för Sollefteå sjukhus

Rapporten som kan avgöra framtiden för sjukhuset i Sollefteå bygger på rena felräkningar, enligt Lars Rocksén, första vice ordförande i Läkarförbundet och läkare i Västernorrland. Sannolikt skulle delar av den tänkta besparingen ätas upp av kostnader i andra änden. »Det finns stora brister i underlaget och slutsatserna«, säger han. (4 kommentarer)

Igångsättning sköts upp på grund av platsbrist – nyfött barn avled

Igångsättning sköts upp på grund av platsbrist – nyfött barn avled

Ett sjukhus i västra Sverige har gjort en lex Maria-anmälan efter att ett barn dog kort efter förlossning. E coli påvisades hos både mamman och barnet, och den interna utredningen visar att igångsättningen av den gravida sköts upp på grund av platsbrist. (1 kommentar)

Läkare döms för narkotikasmuggling

Läkare döms för narkotikasmuggling

En sydsvensk läkare och en vän till denne döms till dagsböter för narkotikasmuggling, då de ska ha beställt hundratals narkotikaklassade sömntabletter från utlandet utan att tulldeklarera.

»Nu tvingas man i stället fylla i allt vi efterfrågar«

Arbetsmiljöverket: »Nu måste man i stället fylla i allt vi efterfrågar«

Ofullständigt ifyllda blanketter och krav på kompletteringar kan vara ett minne blott. Arbetsmiljöverket har sedan början på april underlättat för skyddsombud – och egen personal – genom nya, tydliga webbformulär för de skyddsombud som behöver kräva åtgärder hos sin arbetsgivare. Förhoppningen är snabbare handläggning hos myndigheten.

Att förstå psykos

Att förstå det allvarliga tillståndet psykos

Att förstå psykos kräver kunskap om dess symtom, orsaker och riskfaktorer. Psykos påverkar inte bara individens tankar och känslor utan även beteende och förmåga att fungera i vardagen. Lennart Wetterberg har läst en bok som tar upp detta komplexa tillstånd.

Symtom bör fortsättningsvis vara del av diagnostiken för alzheimer

Symtom bör fortsättningsvis vara del av diagnostiken för alzheimer

Om amyloidpositivitet är tillräcklig för att ställa diagnosen Alzheimers sjukdom skulle uppskattningsvis 22 procent av alla som är 50 år eller äldre omfattas av denna definition, skriver Robin Zhou med kollegor i en slutreplik.

141 läkare och barnmorskor kräver temachefen Per Mattssons avgång

141 läkare och barnmorskor vill att temachefen tvingas lämna

141 läkare och barnmorskor vänder sig direkt till Karolinska universitetssjukhusets högsta ledning och kräver temachefen Per Mattssons avgång. Under sin korta tid som tillförordnad har han skadat både temat och hela universitetssjukhusets rykte, skriver de i ett brev.

Nytt nätverk ska locka nya ledare

Nytt nätverk ska locka nya ledare

Sveriges yngre läkares förening (Sylf) och Chefsföreningen i Läkarförbundet startar ett gemensamt ledarskapsnätverk. »Syftet är att ta vara på ett intresse vi vet finns«, säger Sofia Warne, andre vice ordförande i Sylf.

Mottagning ska fånga upp ärftlig cancer

Ny mottagning på Blekingesjukhuset – ska fånga upp ärftlig cancer

Nu får Blekinge en särskild mottagning för personer med ökad risk att drabbas av ärftlig cancer. Tanken är att förbättra uppföljningen. Även i Skåne är en mottagning på gång.