Denna webbplats vänder sig till läkare
Läkare befarar att ALS-patienter kan få betala själva för ny genterapi

Läkare befarar att ALS-patienter kan få betala för ny genterapi

Svenska läkare är oroliga för att SKR:s råd för nya terapier, NT-rådet, kommer att säga nej till en ny genterapi för patienter med en viss form av ALS. De ser behandlingen som ett viktigt genombrott.

Ledningen i Västernorrland vill lägga ned avdelningar i Sollefteå

Ledningen i Västernorrland vill lägga ned avdelningar i Sollefteå

Den politiska majoriteten i Region Västernorrland har kommit fram till vilket alternativ man förespråkar för Sollefteå sjukhus. I praktiken ska ett flertal avdelningar läggas ned och mycket vård styras mot länets andra sjukhus.

Akuten i Malmö gör sig redo för ökat flöde under Eurovision

Akuten i Malmö gör sig redo för ökat flöde av patienter under Eurovision

Samtidigt som Eurovisionfantaster från när och fjärran väller in i Malmö gör sig akuten redo för ett ökat patientflöde de närmaste dagarna. Läkartidningen har pratat förberedelser med läkaren Andreas Gyldenkærne, sektionschef på akutmottagningen.

Intensiv fas börjar i arbetet som kan reformera sjukvården

Intensiv fas börjar i arbetet som kan reformera sjukvården

Nu ska Vårdansvarskommittén börja analysera olika scenarion för hur hälso- och sjukvården i landet kan komma att styras i framtiden – och det finns en stor mängd aspekter och inspel att ta hänsyn till. »Det kokar i huvudet«, säger kommitténs ordförande Jean-Luc af Geijerstam.

Lycksele BB stänger även i sommar

Lycksele BB stänger i sommar

Lycksele BB håller stängt även denna sommar. Anledningen är att regionen inte får ihop tillräckligt med personal, rapporterar SVT Västerbotten.

Tidigare upptäckt av lungcancer med analys av tumör-DNA i blod

Tidigare upptäckt av lungcancer med analys av tumör-DNA i blod

Analys av cirkulerande tumör-DNA från blodprov detekterar ca 75 procent av behandlingsvägledande mutationer i senare stadium av lungcancer. 

Rutinmässig administrering av propofol vid koloskopi ifrågasatt

Rutinmässig administrering av propofol vid koloskopi ifrågasatt

Användning av propofolsedering var inte associerad med förbättrade kvalitetsmått vid koloskopi, men med ökade kostnader, enligt en populationsbaserad kohortstudie.

Sverige högt över Europasnittet för vårdinfektioner

Sverige högt över Europasnittet för vårdrelaterade infektioner

Sverige har hög förekomst av vårdrelaterade infektioner, men förhållandevis låg förekomst av antibiotikaresistens i dessa. Det visar en ny rapport från Europeiska smittskyddsmyndigheten. (1 kommentar)

Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde

Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde

Ett knappt halvår efter stängningen av akuten i Lidköping larmar nu förtroendevalda på Skaraborgs sjukhus i Skövde om att stängningen fått stora konsekvenser för personalen där. »Det blir ett etiskt problem«, säger Läkarförbundets sektionsordförande Andreas Möhlendick. (4 kommentarer)

Inget åtal mot Beata Oscarsson

Inget åtal mot Beata Oscarsson

Det blir inget åtal mot överläkaren Beata Oscarsson som polisanmäldes för dataintrång efter att ha sammanställt en lista över patienter som klarat livhanken tack vare numera nedlagda akuten i Lidköping. »Det var väl ett förväntat utfall«, säger hon.

WHO: Fler attacker mot sjukvården i krig

WHO: Fler attacker mot sjukvården

Antalet attacker mot sjukvårdsinrättningar i samband med konflikter har ökat kraftigt de senaste åren. Hittills i år har 362 attacker utförts och 123 människor mist livet, enligt siffror från WHO:s övervakningssystem. (1 kommentar)

Möjlig risk för stressfraktur vid metotrexatbehandling

Möjlig risk för stressfraktur finns vid behandling med metotrexat

Ett antal publicerade fall av stressfrakturer av typiskt utseende antyder att det kan finnas en ökad risk för stressfrakturer hos patienter med metotrexatbehandling.

Köp från hög chefs bolag kan bryta mot upphandlingsregler

Miljonköp från hög chefs egna bolag kan bryta mot upphandlingslag

Region Uppsala kan ha brutit mot upphandlingsreglerna när de under mer än tio års tid köpt in ett patientsäkerhetssystem från ett bolag ägt av en hög chef på sjukhuset, rapporterar P4 Uppland. Redan för flera år sedan ska dessutom en regionjurist ha avrått från en direktupphandling av företaget.

Så höjde vi kunskapen om smärtbehandling på barnakuten

Så höjde vi kunskapen om smärta på våra barnakutmottagningar

Vi introducerade ett nytt smärt- och procedur-pm på barnakutmottagningarna vid Skånes universitetssjukhus för att förbättra upptäckten av smärta och utöka möjligheterna att starta behandling innan läkaren är på plats, skriver Stéphanie Lameri och Jorge Sotoca Fernandez. (1 kommentar)

Dyster bild av arbetet med våldsutsatta i en ny rapport från Ivo

Dyster bild av sjukvårdens arbete med våldsutsatta i ny Ivo-rapport

Det finns allvarliga brister i både hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer, enligt en ny rapport från Ivo. Myndigheten flaggar för att insatserna riskerar att vara otillräckliga och missa målet – och i tre granskade fall har barn och kvinnor dött av det våld de utsatts för.

Klart: Ylva Sandström ny ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen

Ylva Sandström ny ordförande för DLF – Marina Tuutma slutar

Ylva Sandström har valts till ny ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen (DLF). »Jag har fått ett fackligt återfall«, sa hon när hon presenterades som ny ordförande på DLF:s fullmäktigemöte i Läkarförbundets lokaler fredagen den 3 maj.

Utredning: Så ska dubbeljobb med hälsodata undvikas

Utredning: Så ska dubbeljobb med hälsodata mellan aktörer undvikas

Problemen att dela hälsodata mellan olika aktörer är välkända. Att komma till rätta med det kräver exempelvis gemensamma standarder. Och för det behövs mer statlig styrning, kommer en ny statlig utredning fram till.

Han vägrade dissekera djur av etiska skäl – kan inte fortsätta utbildningen

Han vägrade dissekera djur av etiska skäl – portas från studierna

Som vegan vill inte läkarstudenten Jasper Forfang Righard dissekera lamm under utbildningen. Nu har han portats från läkarprogrammet i Lund, men vägrar ge upp sin yrkesdröm. »Jag måste stå upp för det jag tycker är rätt. De värderingar som har gjort att jag är vegan är desamma som gör att jag vill bli läkare.« (5 kommentarer)