Denna webbplats vänder sig till läkare
Region Skåne har blivit bättre på att fråga om våld i nära relationer

Region Skåne har blivit bättre på att fråga om våld i nära relationer

Den stora ökningen ska inte tolkas som ett tecken på att själva våldet har ökat, utan på att vården har börjat fråga om våld i nära relationer mer regelbundet. – Frågan behöver ställas rutinmässigt. Det kan vara väldigt skamfyllt att säga att man är våldsutsatt, och det är inte alltid man själv förstår att man […]

Lågor slog upp intill patient på operation

Patient brännskadad vid operation

En patient ådrog sig brännskador i ansiktet och fick långvarig intensivvård efter att lågor slagit upp intill patienten mitt under en operation, enligt en lex Maria-anmälan.

Arbetstidsnämnden har ökat takten efter ordförandeavhopp och oenighet

Arbetstidsnämnden har ökat takten efter avhopp och oenighet

Den tuffa arbetsbördan och oenighet mellan parterna försvårade starten för den arbetstidsnämnd som ska avgöra eventuella dispenser från kravet på dygnsvila – och de båda ordförandena valde att hoppa av. »Vi har ökat genomströmningshastigheten påtagligt«, säger Anders Ferbe som tagit över rollen.

Om krishanteringen under pandemin

Krishantering på hög nivå

Två tidigare statssekreterare, Maja Fjaestad och Emma Lennartsson, har skrivit en bok om lärdomarna från pandemin. »Det är imponerande att läsa hur lösningar på kort tid arbetades fram och likafullt med full respekt för lagstiftning och demokratiska spelregler«, skriver Pelle Gustafson som har läst boken »Mitt i krisen«.

DO: Fel pronomen missgynnade patient

DO: Begreppet »könsbyte« missgynnade patient

Fel pronomen och begreppet »könsbyte« i journalanteckningarna ledde till att en patient anmälde en region i sydöstra Sverige till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Regionen frias, men DO anmärker på ett respektlöst språk.

»Rebound« vanligare än väntat vid antiviral behandling mot covid-19

»Rebound« vanligare än väntat vid antiviral covid-behandling

Studien tyder på att det inte enbart är Paxlovid som uppvisar rebound-fenomenet, utan att det är vanligt även för andra antivirala mediciner.

Region Dalarna inför anställningsstopp

Dalarna inför anställningsstopp

På grund av Region Dalarnas ansträngda ekonomi beslutade regionstyrelsen på måndagen att införa ett anställningsstopp. Kritiska vårdnära yrken undantas.

Rocksén: Förslag att avveckla viss vård i Sollefteå inte förankrat

Rocksén: Förslag att avveckla viss vård i Sollefteå inte förankrat

Viss verksamhet på Sollefteå sjukhus ska enligt ett förslag avvecklas. Det skulle innebära en nedmontering av akutsjukvården som inte är förankrad i personalen, säger Lars Rocksén, Läkarförbundets förste vice ordförande och läkare i Västernorrland, till SVT.

Region Västerbotten måste låna ytterligare 600 miljoner kronor

Region Västerbotten måste låna ytterligare 600 miljoner kronor

I slutet av förra året tvingades Region Västerbotten låna 350 miljoner för att klara de anställdas löner. Prognosen för 2024 är att man kommer att behöva låna ytterligare 600 miljoner under året.

Sagopojken och hans mamma som inte fick en kopp te att dricka

Sagopojken och mamman som varken fick mat eller en kopp te

Första gången vi träffas är det tidig morgon på universitetssjukhuset. Mamman sitter bredvid sin sovande son på intensivvårdsavdelningen. Intensivvårdsläkaren ger, via telefontolk, information till mamman om barnets tillstånd. Hon ser trött ut. 

Intern utredning: En rad brister orsakade fryshaveriet på KI

Intern utredning: En rad brister orsakade fryshaveriet på KI

En kedja av brister orsakade fryskatastrofen på Karolinska institutet då stora mängder forskningsmaterial förstördes – det visar lärosätets interna utredning. Utredningen efterlyser en rad åtgärder för att förhindra ett nytt haveri. Bland annat måste KI ta ett centralt grepp om sina frysverksamheter.

»Kan man utföra kejsarsnitt utan att man når bordet?«

»Vet Försäkringskassan hur man gör ett kejsarsnitt utan att nå bordet?«

Det finns en bristande förståelse hos Försäkringskassan för läkares vardag, skriver Helena Gleissman efter att ha nekats graviditetspenning, trots att hennes barnmorskekollegor ofta får sina ansökningar beviljade. (7 kommentarer)

Bedömningar utgår från arbetsuppgifter – inte yrke

Bedömningar utgår från arbetsuppgifter – inte yrke

Läkare är inte en homogen grupp utan har en stor variation i arbetsuppgifterna, och därför har vi inte ansett att det är relevant att följa upp gruppen vad gäller ansökningar för graviditetspenning, skriver Stefan Forsberg från Försäkringskassan i en replik. (1 kommentar)

Undersökning: Åtta av tio läkare påverkas redan av nedskärningar

Undersökning: Åtta av tio läkare påverkas redan av nedskärningar

Anställningsstopp och begränsade möjligheter till fortbildning. Åtta av tio läkare påverkas redan i dag av nedskärningar, visar en ny undersökning som Läkarförbundet har gjort. »Detta får konsekvenser lång tid framöver« säger ordförande Sofia Rydgren Stale.

Nytt steg för lag som ska hjälpa Vård- och omsorgsanalys arbete

Nytt steg för lag som ska hjälpa Vård- och omsorgsanalys arbete

Regeringen har skickat frågan om en ny registerlag till Lagrådet. Det gäller en lag som skulle ge Myndigheten för vård- och omsorgsanalys bättre möjligheter till undersökningar och utvärderingar.

Handlingsplan: Så ska fler få en fast läkarkontakt i Region Stockholm

Handlingsplan: Så ska fler få en fast läkarkontakt i Stockholm

Satsningar på arbetsmiljö, bättre uppföljning och mer pengar till att anställa specialister. Det är några av insatserna i Region Stockholms nya handlingsplan för hur fler stockholmare ska få en fast läkarkontakt.

Lennart Kaij var med och moderniserade svensk psykiatri

Lennart Kaij var med och moderniserade psykiatrin

Psykiatern Lennart Kaij var drivande i att förändra och modernisera svensk psykiatri under 1960-, 70- och en bit in på 80-talet. Greger Ahnlund minns en företrädare för »den nya psykiatrin«, som avled bara 61 år gammal.

»Det här har varit en oväntad ’spin-off’ av min forskning«

»Det här har varit en oväntad ’spin-off’ av min forskning«

»Är du den där läkaren på tv?«, frågar en sjuksköterska och skrattar när hon går förbi Samuel Rhedin i korridoren på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm. För de flesta barn i förskoleåldern är han mer känd som »Doktor Samuel« en klok och snäll läkare som i tio korta avsnitt på UR Play visar vad som väntar när man ska gå till läkaren.