Läkarförbundet är väl bekant med det bristande intresset för chefsjobb och antog 2016 ett mål om att antalet läkare som är chefer skulle vara dubblerat till 2020. Detta kommer inte att nås men förbundet jobbar vidare med frågan, berättar ordförande Heidi Stensmyren.
Dysfunktionella arbetsplatser med kränkningar levererar inga bra resultat.
Inom det nya SIR-systemet bör klinikern lita på preparat i I-gruppen. »I« bör tas som en uppmaning att inte välja bort preparatet utan att i stället öka exponeringen, skriver Robin Razmi och medförfattare.
Den nationella arbetsgruppen för förtroendebaserade professionella aktiviteter inom läkarprogrammen redogör på debattplats för tio nya så kallade EPA, väsentliga aktiviteter, som studenterna ska träna på under framför allt den patientnära delen av utbildningen.
Cirka 400 utlandsutbildade behöver göra bastjänstgöring nästa höst, enligt Läkarförbundet. Men regionerna ser ut att erbjuda betydligt färre tjänster. »Det luktar BT-flaskhals lång väg«, säger Gustaf Kallryd från SLF student utland.
Läkarförbundet har tagit fram en ny löneenkät som nu skickats ut till medlemmarna. Förhoppningen är att enkäten ska bidra till en mer pålitlig, detaljerad och användbar lönestatistik.
Socialstyrelsens donationsregister fick över 21 000 anmälningar under årets donationsvecka. Det innebär nytt rekord för antalet anmälningar under kampanjveckan.
Socialstyrelsen ska se över sin reglering av allmäntjänstgöringen. Något som både SKL och Läkarförbundet välkomnar. En förhoppning är att det ska bli enklare att få fram AT-platser.
Det var ett stort misstag att bygga Nya Karolinska Solna utan att involvera sjukhusets medarbetare. Det säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i samband med att hon kommer ut med en ny bok.
Flera regioner gör personalens flygresor dyrare och använder pengarna grönare alternativ. Denna interna klimatväxling har till exempel kapat korta flygresor med en tredjedel i Uppsala och hälften i Västra Götaland.
Ett tredje fall av zikavirusinfektion har rapporterats i Frankrike. Enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC är de tre fallen de första där smittspridning skett via myggor i Europa.
Fastställ belopp som ska gå till kompetensutveckling för Läkarförbundets styrelsemedlemmar. Det föreslås i en motion till årets fullmäktigemöte. Upprinnelsen är höstens debatt om den MBA-utbildning som förbundets ordförande Heidi Stensmyren går.
Lunds universitet har ännu inte bestämt om de ska överklaga förvaltningsrättens dom om att en våldtäktsdömd läkarstudent får fortsätta sina studier. »Vi måste sätta oss in domen«, säger Maria Björkqvist, utbildningsansvarig på medicinska fakulteten.
Kirurgen Paolo Macchiarini har dömts till fängelse i Italien för att ha missbrukat sin ställning som läkare.
Läkarförbundet vill att fler läkare ska bli chefer. Men det går trögt. Målet att fördubbla antalet läkare som är chefer till 2020 kommer inte att uppfyllas.
Ledarskaps-ST lyfts ofta fram som ett bra initiativ för att fånga upp ST-läkare som är intresserade av chef- och ledarskap. Och utbildningen har varit till stor nytta. Det säger i alla fall två läkare som gått ledarskaps-ST och som i dag är chefer.
Efter trettio år i en mindre stad, fint belägen vid Vätterns södra strand, är det inte ovanligt att man stöter på bekanta mitt under lilla livets bestyr. Hans Olsson berättar om obokade »patientmöten« utanför jobbet i staden som blev hans.
Sedan september 2019 ingår rotavirusvaccin i det svenska nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Viruset orsakar hos små barn svår magsjuka med kräkningar, vattentunna diarréer och ibland uttorkning. Leif Gothefors, barnläkare, professor emeritus, berättar om den mödosamma vägen som efter 35 år lett fram till ett fungerande vaccin.
Att bli storasyster när man själv bara är 5 år förändrar livet på sätt som man kanske inte har räknat med. Och då är det bra att prata med doktorn.
Lina Schollin Asks dotter Ingrid dog oförklarligt en kväll hemma i sin säng, bara ett och ett halvt år gammal. Som barnläkare har Lina Schollin Ask funderat mycket på vad som hände och om hon hade kunnat göra något annorlunda den där natten. Nu har hon skrivit en bok om en sorg som aldrig går över och hur man klarar sig igenom den.
»Då på 1980-talet hade vi inga särskilt tränade transportteam, och utrustningen var uråldrig.«
Susanne Sütterlin, med dr, klinisk mikrobiolog och ST-läkare i barnmedicin i Uppsala, skriver om en ny diagnos – badhusfötter.
Hälso- och sjukvården skulle kunna ta intryck från komplementär och alternativ vård vad gäller den fysiska vårdmiljöns betydelse, kontinuiteten, den tid som ägnas åt den vårdsökande och hur ospecifika effekter kan ses som en tillgång i vården.
En kortversion av formuläret Fem till femton, som används för att utreda en ADHD- eller en autismdiagnos, har utvecklats avsedd för retrospektiv utredning av utvecklingsrelaterade neuropsykiatriska symtom hos vuxna. Frågorna ger en samstämmighet mellan förälderns bedömning av barnets symtom i barndomen och hur de sedan minns dessa hos sitt vuxna barn.
v-TAC är en ny metod för att beräkna arteriella värden utifrån en venös blodgasanalys från ett vanligt venprov och saturationsmätning på fingret. Resultaten från studien visar att v-TAC skulle kunna ersätta arteriell provtagning för många patienter.
En genomgång av anmälningar till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) avseende ryggmärgspåverkan vid spinala infektioner visade att fördröjd diagnos och behandling av infektionsorsakad nervpåverkan i många fall sannolikt ledde till allvarliga restsymtom.
Under februari och mars 2019 observerade personal vid Akademiska barnsjukhusets akutmottagning i Uppsala en anhopning av barn som sökte vård på grund av ömmande och rodnande svullnader på fotsulorna. Det visade sig att alla barn hade besökt samma badhus.
Giftinformationscentralen ändrar rekommenderad dosering av N-acetylcystein vid paracetamolförgiftning. Syftet är att, med bevarad behandlingseffektivitet, förenkla administrering, minska risken för feldosering och minska biverkningsfrekvensen.
För att undvika allvarliga skador krävs kartläggning av när och hur olyckorna sker samt utbildningsinsatser, framför allt vad gäller hantering av hästar och adekvat skyddsutrustning.